Standaard Boekhandel draagt zorg voor je persoonsgegevens

Standaard Boekhandel draagt zorg voor je persoonsgegevens

Standaard Boekhandel werkt volgens de bepalingen van de GDPR (ook Algemene Verordening Gegevensbescherming – AVG genoemd) die de privacy van de consument beter beschermen. We vinden het belangrijk dat je als klant zicht hebt op je gegevens en deze steeds up to date kan brengen. En omdat we je privacy respecteren, verkopen we je gegevens ook niet door aan derden.

Wil je zelf je gegevens raadplegen of aanpassen?

Meld je aan op ons privacyplatform. Je kan je er je gegevens en communicatievoorkeuren raadplegen en aanpassen.

Meld je aan op ons privacyplatform

Wil je meer informatie?

Lees onze Privacyverklaring hieronder en onze Cookieverklaring, of raadpleeg de Veelgestelde vragen.

Wil je bepaalde rechten uitoefenen? Of heb je nog een andere vraag rond privacy?

Neem contact op met onze klantendienst via het algemene contactformulier, via klantendienst@standaardboekhandel.be of telefonisch via 078/100.078 (lokaal tarief). We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 19.30 uur, op zaterdag van 9.30 tot 17 uur.

Privacyverklaring

Bij Standaard Boekhandel hechten we veel waarde aan het beschermen van de privacy en persoonsgegevens van onze klanten. We vinden het daarom ook belangrijk dat we onze klanten op de hoogte houden van wat we met hun gegevens doen en waarom we deze gegevens nu juist nodig hebben. Dit leggen we graag uit in deze Privacyverklaring. We vragen je dan ook om rustig je tijd te nemen om deze Privacycerklaring door te nemen. Heb je nadien nog vragen? Raadpleeg dan de Veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantendienst.

Standaard Boekhandel is momenteel bezig met het vernieuwen van deze website. Deze vernieuwing zit momenteel in de laatste fase voor inwerkingtreding. Jammer genoeg is de vernieuwde website nog niet bruikbaar op 25 mei 2018, de datum dat de GDPR in werking treedt. Bijgevolg is het mogelijk dat bepaalde aspecten van onderstaande Privacyverklaring niet overeenstemmen met wat er momenteel op de website mogelijk is. Heb je vragen over de huidige manier waarop Standaard Boekhandel persoonsgegevens via de website verwerkt? Dan kan je terecht bij onze klantendienst. Je GDPR-rechten kan je nu al uitoefenen zoals beschreven onder “Welke rechten heb je en hoe kan je deze uitoefenen?”.

1. Wat is het toepassingsgebied van deze Privacyverklaring?

Deze Privacyverklaring is van toepassing op alle persoonsgegevens die Standaard Boekhandel verzameld heeft van klanten die gebruik maken van de diensten van Standaard Boekhandel en dit zowel op de website als in één van de fysieke winkels van Standaard Boekhandel. De diensten waarvan sprake worden hierna opgesomd onder “doeleinden van de verwerking”.

Deze Privacyverklaring werd opgesteld en wordt up to date gehouden in overeenstemming met de bepalingen en vereisten van de nieuwe Europese privacy regelgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (afgekort “AVG”, in het Engels de “General Data Protection Regulation”, afgekort “GDPR”). Dit wilt zeggen dat:

  • Standaard Boekhandel de persoonsgegevens van haar klanten op een rechtmatige, behoorlijke en transparante wijze verwerkt;
  • Standaard Boekhandel de persoonsgegevens van haar klanten enkel voor welbepaalde en gerechtvaardigde doeleinden verwerkt;
  • Standaard Boekhandel enkel die persoonsgegevens van haar klanten verwerkt die nodig zijn om deze doeleinden te realiseren. Standaard Boekhandel zal dus geen overbodige persoonsgegevens van haar klanten verzamelen en verder gebruiken;
  • Standaard Boekhandel enkel juiste en actuele persoonsgegevens van haar klanten verwerkt. Als de gegevens toch niet correct blijken te zijn, kan je deze laten aanpassen. Hoe je dit kan doen, kan je verder lezen onder “Welke rechten heb je en hoe kan je deze uitoefenen?”;
  • Standaard Boekhandel de persoonsgegevens van haar klanten niet langer zal bewaren dan nodig om haar doeleinden te bereiken. Zodra de doeleinden bereikt zijn, zal Standaard Boekhandel de persoonsgegevens verwijderen;
  • Standaard Boekhandel passende maatregelen zal nemen om ervoor te zorgen dat de persoonsgegevens van haar klanten goed beveiligd zijn en beschermd worden tegen verlies, vernietiging en beschadiging.

2. Wie is verantwoordelijk voor jouw persoonsgegevens?

Standaard Boekhandel NV, Industriepark-Noord 28 A, 9100 Sint-Niklaas, België, is de verantwoordelijke voor de verwerking van jouw persoonsgegevens. Standaard Boekhandel heeft ook een persoon aangesteld, een “data protection officer” (afgekort DPO), die het correct verwerken van jouw persoonsgegevens mee opvolgt. Hoe je in contact kan treden met Standaard Boekhandel of diens DPO, vind je verderop terug onder “Welke rechten heb je en hoe kan je deze uitoefenen?”.

3. Waarvoor gebruiken we jouw persoonsgegevens? (onze doeleinden)

Opdat Standaard Boekhandel haar diensten ten volle kan aanbieden en uitvoeren, heeft het verschillende persoonsgegevens van jou nodig. Voor welke diensten en doeleinden Standaard Boekhandel deze persoonsgegevens nodig heeft, kan je hieronder lezen. We gebruiken hiervoor voornamelijk persoonsgegevens die we rechtstreeks van jou verkrijgen, maar ook gegevens die we zelf verzamelen. Bijvoorbeeld gegevens over je bezoek aan onze website die verzameld worden aan de hand van cookies. Meer info over het beleid van Standaard Boekhandel inzake cookies lees je in onze Cookieverklaring.

3.1. Je bestellingen verwerken en leveren (zowel in de winkel als op de website)

Om je bestelling tot een goed einde te kunnen brengen, heeft Standaard Boekhandel volgende persoonsgegevens van jou nodig: naam en voornaam, e-mailadres, levering en facturatie adres(sen), betaalgegevens en soms je telefoon- of gsm-nummer. Op deze manier kunnen we de betaling van je bestelling finaliseren, je bestelling op het juiste adres bezorgen en je op de hoogte houden van de status van je bestelling. Je kan ook zelf aangeven dat je je locatie wenst te delen zodat we onmiddellijk de fysieke winkels in de nabijheid van je locatie kunnen tonen die voorraad hebben van een boek of onmiddellijk de afhaalpunten tonen bij jou in de buurt. Sommige van deze gegevens worden ook gedeeld met anderen. Standaard Boekhandel maakt namelijk gebruik van externe bezorgdiensten. Standaard Boekhandel selecteert haar partners zorgvuldig zodanig dat zij even plichtsbewust met jouw persoonsgegevens omgaan als Standaard Boekhandel dit zelf doet. De verwerking van deze persoonsgegevens voor dit doeleinde is gerechtvaardigd door het bestaan van het order (“overeenkomst”) dat je geplaatst hebt.

3.2. Je online account op onze website beheren

Op onze website standaardboekhandel.be kan je een online account aanmaken waar we een aantal gegevens van je opslaan. Standaard Boekhandel bewaart deze gegevens in je online account zodat je deze niet telkens opnieuw hoeft in te vullen. Het gaat over volgende gegevens: naam en voornaam, geboortedatum, geslacht, telefoon- of gsm-nummer, e-mailadres, leverings- en facturatie adres(sen), betalingsgegevens, een overzicht van al je bestellingen, je verlanglijstje, je e-bibliotheek, je klantenkaartnummer en puntensaldo. Niet al deze gegevens moet je verplicht invullen.

Het bewaren van deze persoonsgegevens voor dit doeleinde is gerechtvaardigd door het bestaan van een gerechtvaardigd belang voor Standaard Boekhandel. Wij willen je namelijk een vlotte en optimale dienstverlening kunnen aanbieden en door bepaalde van je gegevens voor jou te bewaren, kan je tijd uitsparen. Het aanmaken van een online account is volledig vrijblijvend en je kan je online account op elk ogenblik stopzetten. Hoe je dit kan doen, lees je onder “Welke rechten heb je en hoe kan je deze uitoefenen?”.

Je kan er ook je communicatievoorkeuren en toestemmingen te allen tijde aanpassen.

Tenslotte kan je ook je favoriete winkel en je favoriete auteur met ons delen. Op deze manier kunnen we je op de hoogte houden van acties en evenementen in je favoriete winkel of rond je favoriete auteur. We vragen hiervoor jouw toestemming. Op elk ogenblik kan je je toestemming terug intrekken. Hoe je dit kan doen, lees je onder “Welke rechten heb je en hoe kan je deze uitoefenen?”.

3.3. Je klantenkaart beheren

Wanneer je een klantenkaart aanvraagt, in de winkel of op de website, hebben we volgende gegevens van je nodig: naam, voornaam en e-mailadres. Op deze manier kunnen we je klantenkaart aan jouw naam koppelen en je puntensaldo voor jou bewaren. Standaard Boekhandel heeft hier bijgevolg een gerechtvaardigd belang om deze gegevens te verwerken.

3.3.1 Je klantenkaart aanvragen in de winkel

Als je een klantenkaart aanvraagt in één van onze winkels, zal je hiervoor onze klantenfiche moeten invullen. Naast je naam, voornaam en e-mailadres vragen we je ook of je op de hoogte wilt blijven van acties en promoties, voordelen, evenementen, onderzoek en productinformatie op maat. Hiervoor vragen we vrijblijvend volgende informatie: je woonplaats, je telefoon- of gsm-nummer. Als je tenslotte ook graag wilt genieten van de verjaardagsactie, kan je je geboortedatum achterlaten.

Het meedelen van deze gegevens is geheel vrijblijvend en je kan op elk moment kiezen om de informatie niet langer te verkrijgen of niet langer aan de verjaardagsactie deel te nemen. Hoe je dit kan doen, kan je lezen onder “Welke rechten heb je en hoe kan je deze uitoefenen?”. De verwerking van deze persoonsgegevens voor dit doeleinde is gerechtvaardigd omdat we hier je toestemming vragen om je gegevens te mogen gebruiken. Na het invullen van de klantenfiche, zal je onmiddellijk je klantenkaart meekrijgen.

3.3.2 Je klantenkaart online aanvragen

Als je online een klantenkaart aanvraagt, vragen we je dezelfde gegevens mee te delen als voor het aanvragen van de kaart in de winkel. Naast je naam, voornaam en e-mailadres vragen we je ook of je op de hoogte wilt blijven van acties en promoties, voordelen, evenementen, onderzoek en productinformatie op maat. Hiervoor vragen we vrijblijvend volgende informatie: je woonplaats, je telefoon- of gsm-nummer. Als je tenslotte ook graag wilt genieten van de verjaardagsactie, kan je je geboortedatum achterlaten.

Het meedelen van deze gegevens is geheel vrijblijvend en je kan op elk moment kiezen om de informatie niet langer te verkrijgen of niet langer aan de verjaardagsactie deel te nemen. Hoe je dit kan doen, kan je lezen onder “Welke rechten heb je en hoe kan je deze uitoefenen?”. De verwerking van deze persoonsgegevens voor dit doeleinde is gerechtvaardigd omdat we hier je toestemming vragen om je gegevens te mogen gebruiken. Na het invullen van de gegevens, wordt je online een kaartnummer meegedeeld waarop je punten kan sparen. Wens je ook een fysieke klantenkaart te ontvangen, dan kan dit door die aan te vragen in de winkel. Je hoeft dan niet alle gegevens opnieuw in te vullen, deze kaart wordt onmiddellijk gekoppeld aan je online account. Je kan je gegevens ook aanpassen via je online account.

3.4. Een verlanglijstje aanmaken en beheren

Op de website van Standaard Boekhandel kan je een verlanglijstje aanmaken met daarin de producten van Standaard Boekhandel waar je interesse voor hebt. Je kan een verlanglijstje aanmaken zonder dat je een online account aanmaakt. Dit verlanglijstje blijft o.b.v. cookies bewaard gedurende de sessie en eventuele volgende sessies. Meer info over het beleid van Standaard Boekhandel inzake cookies lees je in onze Cookieverklaring.

Je kan echter ook een online account aanmaken om een verlanglijstje aan te leggen. In dat geval hebben we toch een aantal gegevens van je nodig: naam, voornaam en e-mailadres. Op deze manier kunnen we je verlanglijstje aan jouw persoonlijke gegevens koppelen en het lijstje langer bewaren voor jou. Standaard Boekhandel heeft hier bijgevolg een gerechtvaardigd belang om deze gegevens te verwerken.

3.5. Deelnemen aan wedstrijden

Bij Standaard Boekhandel organiseren we regelmatig wedstrijden. Om de winnaar(s) van onze wedstrijden te kunnen contacteren en zodat we hun prijs kunnen bezorgen, zullen we telkens een aantal persoonsgegevens vragen. Welke gegevens dit juist zijn, kan afhankelijk zijn van de wedstrijd. Het kan gaan om volgende gegevens: naam en voornaam, e-mailadres, telefoon- of gsm- nummer, woonplaats, geboortedatum en geslacht. We vragen enkel de gegevens die we nodig hebben voor het correct afhandelen van de wedstrijd en de gegevens worden ook enkel bewaard tot de wedstrijd en afhandeling van reacties op de wedstrijd volledig afgelopen is.

Bepaalde wedstrijden lopen ook via socialmediaplatformen zoals Facebook en Instagram. We verzoeken om telkens het wedstrijdreglement te raadplegen alvorens deel te nemen aan één van onze wedstrijden. Bepaalde wedstrijden organiseren we samen met onze partners, waaronder uitgeverijen. Om de wedstrijden tot een goed einde te kunnen brengen, delen we je persoonsgegevens ook met deze partijen maar enkel in het kader van de afhandeling van de wedstrijd.

Standaard Boekhandel organiseert ook wedstrijden voor kinderen. Standaard Boekhandel leeft de regels omtrent het verwerken van persoonsgegevens van kinderen na en zal bijgevolg voor de deelname aan onze wedstrijden, de toestemming van één van de ouders vragen. We raden ten strengste aan dat ouders hierbij een actieve rol spelen en toezicht houden op de activiteiten van hun kinderen. Indien je van mening bent dat Standaard Boekhandel informatie van jouw kind verzameld heeft zonder de nodige toestemming, kan je steeds contact opnemen met onze klantendienst. Hoe je dit kan doen, lees je verder onder “Welke rechten heb je en hoe kan je deze uitoefenen?”. Tenslotte benadrukken we nogmaals dat we een specifiek wedstrijdreglement hebben waar je bijkomende informatie kan terugvinden over de verwerking van persoonsgegevens in het kader van wedstrijden.

3.6. Marketingcommunicatie en promoties versturen (nieuwsbrieven, sms, social media, online advertising en andere marketingacties)

Je kan je steeds inschrijven op één van onze nieuwsbrieven. Zo blijf je op de hoogte van onze acties en promoties, voordelen, onderzoek, evenementen en kan je productinformatie op maat krijgen. Hiervoor vragen we je e-mailadres. Bepaalde acties communiceren we ook via sms als je je gsm-nummer hiervoor opgegeven hebt of sturen we naar je thuis op. Productinformatie op maat stellen we samen op basis van je gegevens, zoals je favoriete auteur en eerdere aankopen en bestellingen, en ook op basis van cookies waar onze website gebruikt van maakt. Op deze manier kunnen we de informatie beter afstemmen op je interesses. Meer informatie over ons cookiebeleid lees je in onze Cookieverklaring. We sturen deze nieuwsbrieven, informatie op maat, onderzoek, en andere marketingacties als je daar je toestemming voor hebt gegeven. Je zal ook bepaalde informatie krijgen als je reeds een klant bij ons bent en we je willen informeren over producten gelijkaardig aan degene die je in het verleden bij ons gekocht hebt.

Daarnaast communiceren we sommige van onze marketingacties via onze eigen website, websites van derde partijen en verschillende socialmediaplatformen zoals Facebook. Wij kunnen doelgroepen maken o.b.v. onze e-mailadressen of van bezoekers van onze website en deze benaderen met gepersonaliseerde advertenties via deze kanalen. De Standaard Boekhandel website maakt gebruik van de Facebook pixel, voor onze eigen advertenties en voor advertenties via een derde partij. Deze worden vooral gebruikt om te meten hoe onze campagnes presteren.

Standaard Boekhandel heeft in het kader van de nieuwe privacywetgeving een privacyplatform gecreëerd. Op dit platform kan je een overzicht terugvinden van alle communicaties die je ontvangt. Op het platform kan je ook gemakkelijk aanduiden via welke kanalen je bepaalde informatie wel of niet langer wil ontvangen. Heb je ook een online account bij Standaard Boekhandel? Dan kan je dit ook gemakkelijk online aanpassen bij je communicatievoorkeuren. In elke e-mail vind je onderaan ook een uitschrijflink terugvinden. Op deze manier kan je je toestemming voor het ontvangen van e-mails ook steeds intrekken. Als je je uitschrijft via het privacyplatform voor communicatie via specifieke kanalen zal je de nieuwsbrief, sms of andere informatie niet langer ontvangen of zal je geen gepersonaliseerde advertenties of berichten meer tegenkomen op socialmediaplatformen of andere websites. Houd er wel rekening mee dat er een bepaalde verwerkingstijd nodig is om je verzoek te behandelen en dat in de tussentijd de kans bestaat dat je de communicatie nog ontvangt. Deze verwerkingstijd wordt tot een minimum beperkt. Houd er ook rekening mee dat je nog steeds digitale advertenties en banners van Standaard Boekhandel kan te zien krijgen op bijvoorbeeld social media. Dit zijn echter algemene advertenties die niet zijn afgestemd zijn op interesses die je aan Standaard Boekhandel hebt meegedeeld. Wens je die ook niet meer te ontvangen, dan moet je dit aanpassen in je instellingen op het desbetreffende platform. Wens je tenslotte geen gepersonaliseerde surfervaring op onze website die is aangepast aan je voorkeuren en interesses, dan kan je dit uitschakelen door de cookies uit te schakelen. Meer informatie hierover lees je in onze Cookieverklaring.

3.7. Verbeteren van onze diensten

Standaard Boekhandel wil constant haar dienstverlening online en in de winkel verbeteren. Hiervoor horen we graag jouw mening. Door middel van (tevredenheids)enquêtes die we naar je e-mailadres versturen kunnen we kijken waar onze dienstverlening verbeterd kan worden. Standaard Boekhandel heeft een gerechtvaardigd belang om deze enquêtes te versturen. Maar als je deze vragenlijsten in de toekomst niet meer wilt ontvangen, kan je je steeds uitschrijven via de uitschrijflink die onderaan op elke enquête staat of door je toestemming in te trekken via het privacyplatform. De gegevens worden ook gedeeld met anderen. Standaard Boekhandel maakt namelijk gebruik van externe mailingtools voor de verwerking van de enquêtes. De gegevens mogen door de externe dienstverlener enkel gebruikt worden in het kader van de verwerking van de enquêtes en niet voor eigen doeleinden van die externe dienstverlener.

3.8. Vragen of klachten van klanten behandelen

Voor al je vragen en opmerkingen of klachten kan je contact opnemen met onze klantendienst of kan je terecht in één van onze winkels. Je kan een speciaal contactformulier invullen dat je kan terugvinden op onze pagina met Veelgestelde vragen. Dit formulier wordt vervolgens verstuurd naar onze klantendienst. Of je kan gewoon bellen of e-mailen naar de klantendienst. Klachten kunnen ook binnenkomen via socialmediaplatformen zoals de Facebook-pagina van Standaard Boekhandel. Volgende gegevens kunnen hierbij verzameld worden: naam en voornaam, adres, e-mailadres, telefoon- of gsm-nummer, geslacht, bestelreferentie en informatie omtrent de klacht in onze systemen. Standaard Boekhandel gebruikt deze gegevens enkel om zo goed mogelijk te kunnen reageren op je vraag of klacht. Telefoongesprekken die je voert met iemand van onze klantendienst worden niet opgenomen en bewaard. Het gebruiken van deze persoonsgegevens voor dit doeleinde is gerechtvaardigd door het bestaan een gerechtvaardigd belang voor Standaard Boekhandel.

3.9. E-books: aankopen en lezen

Bij Standaard Boekhandel kan je e-books kopen via onze webwinkel, rechtstreeks via je tolino e-reader of via een Standaard Boekhandel in je buurt. Opdat we de aangekochte e-books aan de juiste persoon ter beschikking willen stellen, vragen we je een online account aan te maken waarop je je digitale boekenplank kan raadplegen. Om een account aan te maken en e-books aan te kopen, hebben we volgende persoonsgegevens van je nodig: naam en voornaam, adres, e-mailadres, en betalingsgegevens. De verwerking van de gegevens voor het afhandelen van het order, is gerechtvaardigd door het bestaan van het order (“overeenkomst”) dat je geplaatst hebt. Voor de orderafhandeling werkt Standaard Boekhandel samen met een externe leverancier die de digitale boekenplank beheert. Zij krijgen enkel een geanonimiseerd klantennummer door dat Standaard Boekhandel aan jouw gegevens gekoppeld heeft. Andere persoonsgegevens worden niet doorgegeven.

Standaard Boekhandel heeft ook een leesapplicatie, zowel beschikbaar voor iOS als Android. Hiervoor gebruik je dezelfde online account zoals in vorige paragraaf beschreven. Om je boeken te kunnen lezen in deze leesapp, log je in op basis van je login en wachtwoord die je vervolgens toegang verschaffen tot je digitale boekenplank. Het bewaren van deze persoonsgegevens voor dit doeleinde is gerechtvaardigd door het bestaan een gerechtvaardigd belang voor Standaard Boekhandel. De applicatie is ook afkomstig van een externe leverancier, maar ook hier worden er geen persoonsgegevens doorgegeven.

Hetzelfde principe geldt voor de webreader van Standaard Boekhandel waarmee je je e-books kan lezen in je browser, op laptop, desktop, enz. Hier worden ook geen persoonsgegevens doorgegeven.

3.10. E-bookbeveiliging

Standaard Boekhandel keurt elke vorm van illegaal kopiëren van e-books af. Bijgevolg verkopen we enkel e-books die voorzien zijn van een digitaal watermerk. Via dit beveiligingssysteem worden een aantal aankoopgegevens versleuteld aan het e-book toegevoegd. Op deze manier kan Standaard Boekhandel nagaan wie het boek aangekocht heeft. Wanneer we ontdekken dat e-books illegaal gekopieerd werden, kunnen we wettelijk of contractueel verplicht worden om de identiteit van de originele koper van het e-book bekend te maken aan de externe partner die zorgt voor de distributie van e-books.

4. Hoelang houden we je persoonsgegevens bij?

Standaard Boekhandel heeft een beleid uitgewerkt waardoor we jouw persoonsgegevens op een veilige manier bewaren en we deze gegevens niet langer bijhouden dan nodig om de doeleinden hierboven vermeld, te kunnen realiseren of om onze wettelijke of contractuele verplichtingen na te komen. Als je wenst dat Standaard Boekhandel je persoonsgegevens niet langer bijhoudt of je wilt graag meer informatie over de bewaartermijnen die we hanteren, kan je hiervoor contact opnemen met onze klantendienst. Hoe je dit precies moet doen, kan je lezen onder “Welke rechten heb je en hoe kan je deze uitoefenen?”.

5. Met wie delen we je persoonsgegevens? (ontvangers)

Om ten alle tijden een optimale dienstverlening te kunnen garanderen, werken we voor bepaalde activiteiten samen met derde partijen gespecialiseerd in hun domein. Dit doen we ook wanneer we voor bepaalde diensten je persoonsgegevens moeten verwerken. Standaard Boekhandel selecteert haar partners zorgvuldig zodanig dat zij even plichtsbewust met jouw persoonsgegevens omgaan als Standaard Boekhandel dit zelf doet. Bovendien ontvangen zij deze persoonsgegevens enkel om ze ten behoeve van Standaard Boekhandel te verwerken. Standaard Boekhandel verkoopt je persoonsgegevens dus niet door aan derde partijen en deze partijen mogen de gegevens niet gebruiken voor eigen (commerciële) doeleinden. Met elk van deze partijen (“verwerkers genaamd) heeft Standaard Boekhandel ook een verwerkersovereenkomst gesloten waarin het bovenvermelde contractueel vastgelegd werd.

Voor de volgende activiteiten werken we samen met verwerkers:

  • Opbouw, beheer en onderhoud van de website en de website activiteiten (o.a. orderafhandeling, verlanglijstje, beheer online account);
  • Afhandeling van je betaling in onze webshop;
  • Beheer van de klantendatabase + privacyplatform;
  • Levering van bestellingen;
  • Ingeven van klantenkaarten in onze systemen;
  • Afhandelen van wedstrijden (uitgeverijen);
  • Bepaalde direct marketing acties (online en op papier);
  • Verwerken van vragen en klachten die de klantendienst ontvangt;
  • Marktonderzoek;
  • Activiteiten op social media (wedstrijden, direct marketing);
  • E-bookdiensten.

Standaard Boekhandel deelt je persoonsgegevens ook met bepaalde partners in het kader van spaaracties, die georganiseerd worden door deze partners. Op deze spaarkaarten heb je een aantal gegevens moeten invullen. De partners bepalen welke informatie ze opvragen. Standaard Boekhandel treedt hier enkel op als verwerker door de spaarkaarten te bezorgen aan deze partners na aankoop. Standaard Boekhandel gebruikt deze persoonsgegevens voor geen enkel andere activiteit.

6. Geautomatiseerde besluitvorming waaronder profilering

Standaard Boekhandel kan je persoonsgegevens ook gebruiken om aan profiling te doen. Profiling is het verzamelen, analyseren en combineren van (persoons)gegevensmet als doel iemand in te delen in een bepaald marketingsegment of in een bepaald profiel. Hierdoor kan bepaald gedrag voorspeld worden. We gebruiken dit om onze beslissingen te ondersteunen en onze marketing communicatie op af te stemmen.

Standaard Boekhandel gebruikt enerzijds gegevens op een geaggregeerd niveau om analyses te maken en klanten in te delen in subcategorieën, bijvoorbeeld alle klanten die thrillers kopen of jongeren tussen 18 en 24 jaar die young adult-boeken kopen. Het doel hiervan is enerzijds om op globaal en geaggregeerd niveau analyses te maken die Standaard Boekhandel toelaat om betere keuzes te maken en zijn dienstverlening te verbeteren (bvb. aanbieden van een beter assortiment). Anderzijds kan profiling ook op individueel niveau ingezet worden zodat klanten meer gepersonaliseerde informatie ontvangen. Bijvoorbeeld op basis van vorig aankoopgedrag sturen we voordelen over hetzelfde type producten, klanten die product x kopen, zijn ook geïnteresseerd in product y, …

Ook op onze website zal gebruik gemaakt worden van profiling om de klant een betere surfervaring aan te bieden door bijvoorbeeld een meer gepersonaliseerd aanbod te voorzien terwijl hij surft. Hiervoor maken we gebruik van tracking cookies en andere digitale marketingtools en zetten we online advertising in. Tracking cookies kan je echter steeds uitschakelen in je browser. Meer info hierover vind je in onze Cookieverklaring. Deze klantenprofielen worden ook op geaggregeerd niveau gebruikt om onze dienstverlening te kunnen verbeteren.

Standaard Boekhandel maakt ook gebruik van Google Analytics. Deze data worden enkel op geaggregeerd niveau gebruikt en worden niet herleid naar klanten op individuele basis.

Je hebt het recht je te verzetten tegen geautomatiseerde besluitvorming waaronder profiling. Hoe je dit recht uitoefent, kan je lezen onder “Welke rechten heb je en hoe kan je deze uitoefenen?”. Tenslotte wens je geen gepersonaliseerde surfervaring op onze website die is aangepast aan je voorkeuren en interesses, dan kan je dit uitschakelen door de cookies uit te schakelen. Meer info hierover vind je in onze Cookieverklaring.

7. Welke rechten heb je en hoe kan je deze uitoefenen?

Standaard Boekhandel gebruikt de persoonsgegevens van haar klanten voor welbepaalde doeleinden en verzamelt enkel de persoonsgegevens die het werkelijk nodig heeft om die doeleinden te kunnen bereiken. We willen zo transparant en duidelijk mogelijk zijn omtrent de activiteiten waarvoor we je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en beveiligen. Bijgevolg heeft Standaard Boekhandel een beleid uitgewerkt opdat je jouw rechten met betrekking tot de persoonsgegevens die je ons toevertrouwd hebt, te kunnen uitoefenen. In overeenstemming met de geldende privacy wetgeving heb je verschillende rechten.

7.1. Recht om je gegevens in te kijken

Je hebt het recht om op elk ogenblik aan Standaard Boekhandel te vragen welke categorieën gegevens we van je bezitten en waarvoor we deze juist gebruiken en je kan hiervan een kopie vragen. Je kan op deze manier ook vragen hoelang we je gegevens bewaren, op basis van welke rechtsgrond (toestemming, overeenkomst, wettelijke verplichting, gerechtvaardigd belang, algemeen belang, vitaal belang) we je gegevens verwerken, enz. Door de uitoefening van dit recht kan je ook nagaan of de gegevens die we van je hebben wel correct zijn. Je kan dit recht uitoefenen door het speciale contactformulier in te vullen (online of in de winkel) dat aan onze klantendienst bezorgd wordt met daarin je vraag tot inzage. Als je een online account bij ons hebt aangemaakt, kan je daar ook altijd al een uitgebreid overzicht vinden van de gegevens die we van je hebben. En ook op ons privacyplatform kan je heel wat van je persoonsgegevens terugvinden.

7.2. Recht om je gegevens te laten verbeteren

Als je merkt dat de persoonsgegevens die we van je hebben onjuist of onvolledig zijn, kan je ze laten corrigeren of aanvullen. Je kan net zoals bij het recht op inzage het speciale contactformulier invullen. Als je een online account hebt, kan je bepaalde persoonsgegevens ook zelf verbeteren of aanvullen. Ook op ons privacyplatform kan je je gegevens verbeteren of aanvullen. Of je kan contact opnemen met de klantendienst door te bellen of mailen.

7.3. Recht om je gegevens te laten wissen

Je hebt het recht om te vragen dat Standaard Boekhandel de persoonsgegevens die het van jou heeft, verwijdert. Merk wel op, dit recht geldt niet absoluut. Eén van de volgende voorwaarden moet van toepassing zijn:

  • Standaard Boekhandel heeft je persoonsgegevens niet langer nodig om haar doeleinden te realiseren;
  • Je hebt je toestemming voor een bepaalde activiteit ingetrokken en Standaard Boekhandel heeft geen andere rechtsgrond (overeenkomst, wettelijke verplichting, gerechtvaardigd belang, algemeen belang, vitaal belang) die de verwerking van je persoonsgegevens rechtvaardigt;
  • Je hebt een bezwaar gemaakt tegen een bepaalde verwerking (zie recht 5) en Standaard Boekhandel heeft geen zwaarder doorwegend gerechtvaardigd belang voor de verwerking;
  • Standaard Boekhandel heeft je persoonsgegevens onrechtmatig verwerkt (Bv. Als er geen enkele rechtsgrond voor de verwerking van toepassing is: toestemming, overeenkomst, wettelijke verplichting, gerechtvaardigd belang, algemeen belang, vitaal belang);
  • Je persoonsgegevens moeten gewist worden om te voldoen aan een wettelijke verplichting;

De klantendienst, in samenspraak met onze DPO, zal beslissen of aan één van de voorwaarden voldaan wordt. Als er wordt geoordeeld dat één van deze voorwaarden van toepassing is, wordt er overgegaan tot het wissen van je persoonsgegevens. Indien je gegevens voor bepaalde doeleinden aan onze verwerkers werden doorgegeven, zal Standaard Boekhandel al deze verwerkers informeren dat de gegevens ook bij hen verwijderd moeten worden. Merk wel op dat als je verzoekt om dit recht uit te oefenen, al je persoonsgegevens die Standaard Boekhandel heeft, zullen verdwijnen. Dit is een onomkeerbaar proces. Als je nadien opnieuw gebruik wenst te maken van onze diensten, zal je bepaalde van deze gegevens opnieuw moeten meedelen.

Je kan je recht uitoefenen door het speciale contactformulier in te vullen dat bezorgd wordt aan onze klantendienst.

7.4. Recht om de beperkte verwerking van je gegevens te vragen

Door om de beperkte verwerking van je persoonsgegevens te verzoeken, blijft het voor Standaard Boekhandel mogelijk om de gegevens bij te houden maar wordt het gebruik van de gegevens beperkt. De uitoefening van dit recht is mogelijk wanneer 1 van de volgende 4 gevallen van toepassing is:

  • Je betwist de juistheid van je gegevens. In dit geval wordt de verwerking van je gegevens beperkt gedurende de periode die Standaard Boekhandel nodig heeft om de juistheid van de gegevens te controleren;
  • De verwerking van je gegevens is onrechtmatig maar je wilt niet dat de gegevens worden gewist. In de plaats daarvan kan je verzoeken dat het gebruik van je gegevens beperkt wordt;
  • Standaard Boekhandel heeft de persoonsgegevens niet langer nodig voor het realiseren van haar doeleinden maar jijzelf hebt de gegevens wel nog nodig om je rechten te kunnen vaststellen, te kunnen uitoefenen of te kunnen verdedigen voor een rechtbank;
  • Je hebt bezwaar gemaakt tegen de verwerking van je gegevens (zie recht 5). In afwachting van het antwoord op de vraag of de gerechtvaardigde belangen van Standaard Boekhandel zwaarder wegen dan je rechten, kan de verwerking van je gegevens beperkt worden.

Als één van deze gevallen van toepassing is, kan Standaard Boekhandel de gegevens enkel nog bijhouden maar niet verder gebruiken. Als Standaard Boekhandel toch nog andere zaken met je gegevens wilt doen, zal dit slechts in beperkte gevallen mogelijk zijn (onder andere door opnieuw je toestemming te vragen voor de verwerking van je gegevens). Je kan je recht uitoefenen door het speciale contactformulier in te vullen dat bezorgd wordt aan onze klantendienst.

7.5. Recht om bezwaar te maken tegen de verwerking van je gegevens

Je hebt het recht om bezwaar te maken tegen de verwerking van je gegevens wanneer deze verwerking berust op een algemeen belang of het gerechtvaardigd belang van Standaard Boekhandel. Onder het hoofdstuk “Waarvoor gebruiken we jouw persoonsgegevens? (Onze doeleinden)” kan je de activiteiten terugvinden waarvoor Standaard Boekhandel een gerechtvaardigd belang heeft. Als je dit recht inroept zal Standaard Boekhandel onderzoeken of haar gerechtvaardigde belangen voor die verwerking zwaarder doorwegen dan jouw belangen, rechten en vrijheden. Als dit niet het geval is, zal Standaard Boekhandel je gegevens niet langer verwerken voor dat doeleinde.

Je kan ook bezwaar maken tegen de verwerking van je persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden, met inbegrip van profilering die betrekking heeft op direct marketing. Als je dit recht inroept, zal Standaard Boekhandel je gegevens niet langer verwerken voor marketingdoeleinden. Onder “Geautomatiseerde besluitvorming waaronder profilering” kan je meer informatie vinden over de manier waarop Standaard Boekhandel aan geautomatiseerde besluitvorming, waaronder profilering, doet.

Je kan je recht uitoefenen door het speciale contactformulier in te vullen dat bezorgd wordt aan onze klantendienst.

7.6. Recht op overdraagbaarheid van je gegevens

Dit recht houdt in dat je de gegevens die je aan Standaard Boekhandel hebt gegeven, terug krijgt. Dit recht geldt wel enkel voor de verwerkingen van gegevens die berusten op je toestemming (bv. toestemming voor het versturen van de nieuwsbrief) of op een overeenkomst (bv. het online kopen van een boek). Een bijkomend aspect van dit recht is dat je met de gegevens die je terugkrijgt naar een andere verwerkingsverantwoordelijke kan gaan zonder dat Standaard Boekhandel zich daartegen verzet. Merk wel op, het gaat enkel over de gegevens die jij rechtstreeks aan Standaard Boekhandel hebt bezorgd. Je kan je recht uitoefenen door het speciale contactformulier in te vullen dat bezorgd wordt aan onze klantendienst.

7.7. Recht om je toestemming in te trekken

Zoals eerder onder “Waarvoor gebruiken we jouw persoonsgegevens? (Onze doeleinden)” vermeld werd, kan je voor alle verwerkingen waarvoor Standaard Boekhandel jouw toestemming vraagt, op elk ogenblik deze toestemming opnieuw intrekken. Merk wel op, het intrekken van jouw toestemming heeft geen impact op en doet geen afbreuk aan de verwerkingen die Standaard Boekhandel deed toen je toestemming nog niet ingetrokken was. Je kan je toestemming op verschillende manieren intrekken:

  • Je kan je uitschrijven voor nieuwsbrieven, direct marketing acties, evenementen, onderzoek en andere informatie op maat via de uitschrijflink die telkens onderaan de verstuurde nieuwsbrieven vermeld staat;
  • Je kan gebruik maken van ons privacyplatform . Op dit platform krijg je een overzicht van alle communicaties die je ontvangt en heb je de mogelijkheid om je communicatievoorkeuren aan te passen. Het platform is toegankelijk via de knop hieronder. Je ontvangt een link en token via je e-mailadres als je e-mailadres uniek identificeerbaar is in onze database. Zo niet, neem je contact op met de klantendienst. Meld je aan op ons privacyplatform;
  • Je kan het speciale contactformulier invullen dat bezorgd wordt aan onze klantendienst met daarin de vraag om voor een bepaalde activiteit je toestemming in te trekken;
  • Via je online account kan je ook je communicatievoorkeuren te allen tijde aanpassen en je toestemming intrekken.

Houd er wel rekening mee dat er een bepaalde verwerkingstijd nodig is om je verzoek te behandelen en dat in de tussentijd de kans bestaat dat je de communicatie nog ontvangt. Deze verwerkingstijd wordt tot een minimum beperkt.

Houd er ook rekening mee dat je nog steeds digitale advertenties en banners van Standaard Boekhandel kan te zien krijgen op bijvoorbeeld social media. Dit zijn echter algemene advertenties die niet zijn afgestemd zijn op interesses die je aan Standaard Boekhandel hebt meegedeeld. Wens je die ook niet meer te ontvangen, dan moet je dit aanpassen in je instellingen op de desbetreffende social media. Tenslotte wens je geen gepersonaliseerde surfervaring op onze website die is aangepast aan je voorkeuren en interesses, dan kan je dit uitschakelen door de cookies uit te schakelen. Meer informatie hierover vind je in onze Cookieverklaring.

7.8. Hoe kan je je rechten uitoefenen?

Zoals eerder bij de verklaring van je rechten al werd aangegeven, kan je je rechten uitoefenen door het invullen van het speciale contactformulier. Daarnaast kan je ook steeds in de winkel een contactformulier invullen of per mail of telefonisch contact opnemen met de klantendienst. Ook bij deze alternatieven zal je een contactformulier moeten invullen. Op het formulier vragen we je een aantal gegevens mee te delen alsook welk recht je wilt uitoefenen of welke vraag je hebt met betrekking tot de verwerking van je persoonsgegevens.

We vragen hier je persoonsgegevens op zodat we jou uniek kunnen identificeren in onze systemen en zeker geen persoonsgegevens delen met personen die zich voordoen als iemand anders. We vragen of je de voorzijde van je identiteitskaart kan inscannen en opsturen (de foto hoeft niet zichtbaar te zijn). Wanneer je in de winkel één van je rechten wenst uit te oefenen, kan je de voorzijde van je identiteitskaart aan de winkelbediende tonen. Als je niet in de mogelijkheid bent om ons de voorzijde van je identiteitskaart te bezorgen via e-mail, verzoeken we je om je aanvraag in één van onze winkels te doen zodat je identiteit daar geverifieerd kan worden. Daarnaast zullen we je om volgende informatie vragen: je woonplaats, e-mailadres, telefoon- of gsm-nummer, je klantenkaartnummer en een omschrijving van je vraag. Alle verzoeken komen bij de klantendienst terecht. Zodra zij je verzoek ontvangen hebben, sturen zij je een bevestigingsmail dat je verzoek in behandeling wordt genomen. Binnen een maand na ontvangst van je vraag zal je een finaal antwoord krijgen. Indien je geen e-mailadres heeft, zal de bevestigingsmail verstuurd worden naar de winkel waar je de aanvraag deed en zal het finale antwoord per post bezorgd worden.

Tenslotte willen we nogmaals benadrukken dat je bepaalde rechten ook kan uitoefenen via ons privacyplatform. Dat is toegankelijk via de knop hieronder. Je ontvangt een link en token via je e-mailadres als je e-mailadres uniek identificeerbaar is in onze database. Zo niet, neem je contact op met de klantendienst. Je kan ook al een uitgebreide inzage van je gegevens kan terugvinden op je online account (in voorkomend geval) waar je deze gegevens ook kan aanvullen of verbeteren.

Meld je aan op ons privacyplatform

Als je desondanks ons antwoord toch nog met bepaalde vragen of ontevredenheden zit, kan je steeds contact opnemen met de toezichthoudende autoriteit. Voor België is dit de Gegevensbeschermingsautoriteit (afgekort “GBA”).

8. Beveiliging van je persoonsgegevens

Wij erkennen onze verantwoordelijkheid om voor de informatie die je ons toevertrouwt een gepast beveiligingsniveau te voorzien. Standaard Boekhandel heeft dan ook verschillende maatregelen genomen om persoonsgegevens te beschermen tegen verlies, misbruik en ongeoorloofde toegang, bekendmaking, wijziging of vernietiging. Op organisatorisch vlak worden onder meer maatregelen met betrekking tot de beperkte toegang tot en monitoring van de gebouwen, systemen en bestanden geïmplementeerd; Maar ook technische maatregelen waaronder firewalls en encryptie, bescherming door middel van persoonlijke wachtwoorden en verificatie, alsmede verificatievereisten voor toegang tot persoonsgegevens op een need-to-know-basis worden voorzien.

Ook van onze verwerkers verwachten wij dat ze een gepast beveiligingsniveau kunnen garanderen wanneer ze persoonsgegevens ten behoeve van Standaard Boekhandel verwerken. We hebben dit ook met al onze verwerkers contractueel vastgelegd.

9. Wijzigingen aan deze Privacyverklaring

Deze privacyverklaring kan van tijd tot tijd worden aangepast om te voldoen aan de bepalingen van de GDPR. De laatste versie van deze Privacyverklaring vind je steeds op www.standaardboekhandel.be/privacy.