
De 16° eeuw toont de geuzenstrijd tegen het Spaanse gezag in de Zuidelijke Nederlanden. En ook de ware gronden van de 'hekserij' die trouw bleef aan de overlevering uit een ouder geloof, met als voorbeelden toen natuurgenezers en vroedvrouwen die van verboden praktijken werden verdacht. Onder hen veel begaafde en mooie mensen, zo anders dan de lelijke gedaanten uit de propaganda van de toenmalige kerkelijke recherche, alias de Inquisitie. Later gaf het gewijd juridisch exces van de heksenprocessen aanleiding tot het ontstaan van mismaakte verhalen over personen die nu pas in ere worden hersteld, zoals recent in Gent en Lier waar gedenktekens voor hen werden opgericht.
Sacay - de moedereed, belicht als verhalend essay ware feiten en personages rondom enkele geromanceerde hoofrolspelers. Vierhonderd jaar geleden zwierven Spaanse soldaten door de Nederlanden. Anno 1594 kwam een Spaans regiment in het oostelijk Hageland in opstand tegen de eigen koning Felipe Segundo, Filips II, door wanbetaling. Hierbij vroeg deze 'tercio' voor hun proviand steun aan de bevolking. Zodoende ontstonden er relaties tussen het volk en de soldaten.
Een Brabants meisje, Barbara, en Rodrigo, een jonge Spaanse verbindingsofficier, zijn de hoofspersonages in dit geromanceerd historisch relaas. Toen zij wist dat hij kwam om een andere reden dan om te doden op bevel van het gezag sloten ze een verbond. De officier stelt langzaamaan vast dat zijn vriendin een bijzondere gave heeft. Sacay als spirituele gave betekent immers ‘kracht van ogen ‘ in het oud-Spaanse argot.
Het boek besteed ook aandacht aan kunst, muziek en landschap in de de 16° eeuw. En eveneens aan Spaanse taalrestanten die voortbestaan in het dialect. Daarnaast bevat Sacay ook vele verhalen zoals het lot van Juan de Austria in de legende van de Maagdentoren, het verhaal van Pedro Ximénez en de Brabantse wijn, merkwaardige veldslagen en nog meer.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.