
Veiligheid is van groot belang in alle ondernemingen. Toch kunnen de beste veiligheidsvoorzieningen en de uitgebreidste policies niet vermijden dat er af en toe toch een ongeval gebeurt. Maar ook andere problemen kunnen zich voordoen: mensen worden nu eenmaal af en toe ziek, soms zeer ernstig en plots, soms minder dramatisch. Een hulpverlener in een bedrijf moet hier dan ook op voorbereid zijn.
Dit dossier verduidelijkt het Koninklijk Besluit van 15 december 2010 betreffende de Eerste Hulp die verstrekt moet
worden aan werknemers die slachtoffer worden van een ongeval of die ziek worden op het werk. Dit K.B. schept het kader waarbinnen men kan en moet werken en laat, in tegenstelling tot de vroegere wetgeving, ruimte voor interpretatie en eigen invulling. Ook andere toepasselijke wetteksten worden kort overlopen.
Het dossier bevat ook een hoofdstuk over de bouw en de functie van het menselijk lichaam. Om een idee te hebben van wat er fout loopt, moet men in eerste instantie weten hoe «de machine» normaal functioneert. Vervolgens worden de dringende zaken eerst besproken: hoe benadert men een noodsituatie en hoe vangt men acute, levensbedreigende zaken op? De minder belangrijke kwetsuren en ziektes komen daarna aan bod.
Tot slot worden in het dossier een aantal evacuatietechnieken beschreven.
Johan Cardinaels is Hoofdgeneesheer bij de interne preventiedienst van Ford Genk
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.