• Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
  • Ruim aanbod met 7 miljoen producten
  • Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
  • Ruim aanbod met 7 miljoen producten

Onderzoek: ontspannen doen Vlamingen nog steeds met een goed boek

100 jaar emoties

Standaard Boekhandel is al 100 jaar lang facilitator van emoties

Brussel, 28 februari 2019 – Standaard Boekhandel voerde naar aanleiding van zijn 100ste verjaardag een grootschalig onderzoek* uit naar de leesgewoonten van de Vlaming. Hieruit blijkt onder meer dat lezen een belangrijke bezigheid van de Vlaming blijft en dat emoties hier een heel belangrijke rol in spelen. Drie kwart van de Vlamingen leest en dat doen ze vooral om te ontspannen én te ontsnappen. Standaard Boekhandel biedt met zijn uitgebreid aanbod Vlamingen volop de kans om te genieten van de magie van een goed boek.

Vlamingen blijven fan van goede boeken

Ondanks het toenemend gebruik van diverse schermen, on demand tv kijken en het succes van streaming kanalen, blijft lezen een zeer belangrijke bezigheid van de Vlaming. Voor 2 op de 5 Vlamingen vormt een boek lezen namelijk een ideale manier om te ontspannen, voor 16% staat het lezen van een goed boek zelfs op nummer één in het lijstje, waar TV kijken voor 19% op nummer één staat. Vrouwen (54%) geven beduidend vaker aan goed te kunnen ontspannen door een boek te lezen dan mannen (30%).

1 op de 4 Vlamingen leest nooit een boek. De meest prominente reden om geen of weinig boeken te lezen is tijdsgebrek (49%), gevolgd door een voorkeur voor andere media (37%) en gewoon niet graag lezen (25%). Ook hier is een verschil tussen mannen en vrouwen merkbaar. Vrouwen lezen namelijk gemiddeld meer: slechts 16% van de vrouwen geeft aan nooit boeken te lezen, tegenover 34% van de mannen. De Vlaming leest zo ook gemiddeld 11 boeken per jaar. Ze doen dit dan vooral om te ontspannen na een drukke dag, een moment voor zichzelf te nemen en even helemaal uit de dagelijkse realiteit te ontsnappen. Het is dan ook niet verbazend dat 4 op 10 lezende Vlamingen gewoonlijk ’s avonds en 3 op de 10 vlak voor het slapengaan lezen.

Leesonderzoek

De onmiskenbaar positieve invloed van lezen

Bij 75% van de lezende Vlamingen helpt een boek lezen om de rust in het hoofd terug te vinden. 6 op de 10 geven daarnaast aan dat het lezen hen gelukkiger maakt. 26% geeft zelfs aan dat het lezen van een goed boek het gevoel van eenzaamheid kan wegnemen. Opmerkelijk is dat 1 op de 5 lezende Vlamingen in een boek het zelfvertrouwen en de inspiratie vonden om hun leven over een andere boeg te gooien. 3 op de 10 geven verder aan dat ze al eens een boek lazen dat een grote impact had op hun leven.

Over één ding zijn de lezende Vlamingen het absoluut eens: een goed boek heeft een positieve invloed! Bijna 9 op de 10 lezende Vlamingen geven bijvoorbeeld aan dat lezen hun woordenschat sterk verbetert, 7 op de 10 geven aan dat het hun concentratievermogen verbetert en de helft van de bevraagden geeft aan dat ze hun omgeving beter begrijpen en dat ze een betere nachtrust hebben na het lezen van een boek.

Leesonderzoek

Het belang van emoties

Wat vooral belangrijk blijkt bij de boekenkeuze, zijn de emoties die het oproept. Die gevoelens hebben namelijk een sterke impact op de Vlaamse lezers: meer dan de helft leeft altijd heel erg mee met de gevoelens van het hoofdpersonage. 6 op de 10 lezende Vlamingen geven daarnaast aan dat de opwinding van het verhaal hen energie geeft. Bijna 90% van de lezende Vlamingen verliest tijdens het lezen van een goed boek de tijd compleet uit het oog. Drie kwart van de lezers geeft dan ook aan dat ze moeilijk een boek opzij kunnen leggen eenmaal ze het aan het lezen zijn. 64% geeft zelfs aan dat ze geregeld langer lezen dan voorzien.

Leesonderzoek

Standaard Boekhandel viert zijn 100ste verjaardag

Standaard Boekhandel opende de deuren op 1 april 1919. Standaard Boekhandel kon de laatste jaren al enkele belangrijke momenten vieren: de opening van de 100ste winkel in 2006, de lancering van de webshop in 2011 en de overname van de boeken- en papierwarenketen Club in 2014.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de lezende Vlamingen de boekhandel als een magische plek zien waar ze op zoek kunnen gaan naar een andere wereld om in weg te dromen. En daar zet Standaard Boekhandel sterk op in. Standaard Boekhandel is al 100 jaar facilitator van emoties: 100 jaar al reiken ze mensen handvaten aan die ze kunnen vastnemen om emotie aan het leven toe te voegen. Dit doen ze met grote passie via hun aanbod en service. Standaard Boekhandel is over 100 jaar heen de referentie geworden voor een kwalitatief vrijetijdsaanbod, met als kern boeken, dat zowel jong als oud graag koopt, geeft en krijgt.

Het betoverende boekJulie Stordiau, Retail Marketing & Communications Manager bij Standaard Boekhandel, licht toe: “We ontwikkelden naar aanleiding van deze speciale verjaardag, in samenwerking met Standaard Uitgeverij, een feestelijk stripalbum. Dit stripalbum is product van Belgische bodem dat heel wat nostalgie meebrengt voor ouderen, maar ook een motivator is voor kinderen om terug meer te gaan lezen! We zijn heel trots op deze verwezenlijking en hopen veel gezinnen er een leuk gevoel mee te bezorgen.”


Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Standaard Boekhandel tussen 13 november 2018 en 20 november 2018 bij het iVOX research panel (1000 personen), representatief naar geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Vlamingen bedraagt 3,02%.