• Ruim aanbod met 12 miljoen producten
  • Veilig betalen
  • Gratis levering vanaf € 20
  • Altijd een winkel in je buurt
  • Winkels
  • Verlanglijstje
  • Winkelmandje
  1. Home
  2. Tips van de boekenjuf

Iene Bocken werd onlangs bekroond tot de Beste Boekenjuf van 2019. Naast leerkracht in het vierde leerjaar, is ze ook verantwoordelijke voor de werkgroep ‘Lezen’ op de Stedelijke Basisschool 2 in Dilsen-Stokkem.

Hoe motiveer jij de kinderen in je klas om te lezen?

“Ik zorg ervoor dat ze omringd zijn met boeken en leesmateriaal. Samen met mijn leerlingen ga ik op zoek naar boeken die aansluiten bij hun persoonlijke interesse. Er is altijd voor elk wat wils! Daarnaast betrek ik boeken ook op een speelse manier in mijn lessen. Kinderen moeten de associatie maken dat boeken tof zijn.”

Wat kan je als ouder doen om je kinderen te motiveren?

“Ik ben sowieso een fan van voorlezen. Laat je kind al van jongs af aan in contact komen met boeken en zoek samen naar leuke boeken. Dat mogen evengoed prentenboeken zijn! Die vertellen ook een verhaal. Automatisch zal je kind dan na verloop van tijd de stap zetten naar gewone boeken. Neem zelf ook eens een boek in de hand en toon het goede voorbeeld, dat helpt ook 😉”

Las je als kind eigenlijk zelf graag?

“Ja, ik heb altijd supergraag gelezen. Mijn ouders waren zelf geen lezers, maar gingen wel wekelijks met mij mee naar de bib. Ze vonden het ook niet erg om urenlang op me te wachten tot ik mijn keuze gemaakt had …”

Welke boeken scoren altijd bij je leerlingen?

“Die van David Walliams zijn erg in trek. Hij is een beetje de nieuwe Roald Dahl en schrijft boeken die grappig zijn en de verbeelding prikkelen. In zijn boeken staan vaak toffe potloodtekeningen. Ik probeer ook andere verhalenvormen zoals poëzie in de klas te integreren. Hans en Monique Hagen zijn hier favoriet, net als Erik van Os, Edward van de Vendel en Bette Westera. Eigenlijk is het niet zo moeilijk om kinderen aan het lezen te krijgen … Als er enkele kinderen van de klas een boek leuk vinden, wil de rest het ook lezen!”

 Tips van de boekenjuf