• Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
  • Ruim aanbod met 7 miljoen producten
  • Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
  • Ruim aanbod met 7 miljoen producten

Standaard Boekhandel lanceert e-cursusdienst voor hoger onderwijs

Standaard Boekhandel Student Shop

Het komende academiejaar lanceert Standaard Boekhandel een e-cursusdienst. Met Hogeschool Odisee werd reeds een proefproject opgestart, met succes. Beide organisaties spelen zo in op de stijgende vraag naar digitalisering in het onderwijs. Die komt zowel van studenten als van docenten.

Standaard Boekhandel zette in 2014 al een grote stap naar digitaal lezen, met de lancering van de tolino e-reader. Nu is het educatieve aanbod aan de beurt. Via e-cursussen op standaardstudentshop.be speelt de winkelketen in op de groeiende vraag naar digitalisering vanuit het hoger onderwijs. Op die manier maakt Standaard Boekhandel zijn voortrekkersrol in digitale innovatie en educatie waar.

Pilootproject met Odisee

Samen met Three Ships, een specialist in e-learning en e-publishing, stapte Standaard Boekhandel eerder al in een pilootproject van hogeschool Odisee. Studenten van de opleidingen medische beeldvorming en secundair onderwijs gingen reeds aan de slag met klassieke en elektronische cursussen.

Bart D’haenens van het departement ‘ICT in Onderwijs’ van de hogeschool ziet de voordelen van ecursussen: “Studenten vinden informatie sneller terug in een digitale tekst. En docenten kunnen hun cursus verrijken met hyperlinks, filmfragmenten en oefeningen. Daarom denken we al aan de volgende stap nl. de verplichte cursussen die onze docenten zelf schrijven. Tegen 2018 willen we die allemaal op papier én digitaal aanbieden.”

Combinatie van papier en digitaal

Mario Dewarier, Directeur Business-to-Business van Standaard Boekhandel Groep, beaamt deze aanpak: Onderzoeksbureau Needle voerde voor ons een studie uit naar digitale innovatie in het onderwijs. Studenten en docenten uit 8 scholen gaven hun mening in individuele interviews en tijdens groepsgesprekken. Daaruit leerden we een heldere les: studenten hebben behoefte aan een gecombineerd aanbod van papieren en digitale cursussen.

Efficiënt digitaliseren

“Het is voor docenten helemaal niet moeilijk om een cursus te digitaliseren”, gaat Mario Dewarier verder. “We vertrekken telkens van de bestaande papieren versie. Zo bieden we het beste van twee werelden, zonder grote startinvestering. En dat loont ook voor de studenten. De meerprijs voor een papieren en een elektronische cursus blijft beperkt. Daarna beslissen ze zelf hoe ze beide versies gebruiken.”