• Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
 • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
 • Ruim aanbod met 7 miljoen producten
 • Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
 • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
 • Ruim aanbod met 7 miljoen producten
 1. Marnix Peeters en Jana Wuyts: "De werkelijkheid overtreft altijd de fictie."

Marnix Peeters: "De werkelijkheid overtreft altijd de fictie"

Enkele jaren geleden vonden Marnix Peeters en Jana Wuyts op een rommelmarkt een Guide Michelin 1938-1939. Die vondst was het startschot voor hun nieuwe boek De zomer van 1939.

Wat inspireerde jullie in de Guide Michelin 1939 om er een nieuw boek over te schrijven?

Marnix: “We zijn allebei nogal gedreven door nostalgie. Toen we die Guide Michelin vastnamen, dachten we allebei: amai, dit moeten we hebben. We waren zelf benieuwd of er plaatsen zouden instaan die we kennen en of die nog herkenbaar zouden zijn. In gedachten waren we al een tocht door België aan het maken.”

Jana: “Het prikkelt inderdaad onmiddellijk je verbeelding. We zijn allebei journalisten en voelen het als er ergens een goed verhaal in zit. We keken elkaar aan en zeiden allebei direct: ‘Ja, dit is het’. Het duurde toch nog wel eventjes voor we er echt mee aan de slag zijn gegaan. Het is dan ook geen boek dat je eventjes tussen de soep en de patatten schrijft, er komt heel veel onderzoek aan te pas. Toen we op pad waren voor ons onderzoek, merkten we ook dat de mensen die we onderweg tegenkwamen heel nieuwsgierig waren. Ze wilden graag kijken of zij nog iets herkenden dat in de Guide stond. Het prikkelt de fantasie van de mensen.”

Marnix: “Overal waar we kwamen, pakte iedereen die gids vast om te zoeken naar zijn eigen stad of gemeente. Dan kregen we vaak reacties zoals ‘ah, da’s juist, da’s net afgebroken’ of ‘mijn bompa kwam daar vaak’. Daarom horen er bij het boek ook twee gratis downloads. De ene is eigenlijk een extra boek van 150 bladzijden waarin alle plaatsen uit de originele Guide Michelin staan. In ons eigen boek was daar geen plaats voor, maar we willen die heel grote extra toch aanbieden aan de mensen. De tweede download is een stadswandeling door Antwerpen op basis van onze Guide Michelin 1939. In die 50 pagina’s bespreken we in detail elk gebouw uit de Guide.”

Dit is het eerste boek dat jullie samen schreven. Hoe verliep dat als koppel?

Jana: “Het is voor herhaling vatbaar. Het helpt dat we allebei onze ervaring hebben als journalist.”

Marnix: “We werken ook allebei thuis, dus we zien elkaar sowieso heel veel. We komen heel goed overeen, dat is na vijf jaar huwelijk niet veranderd. We keken er eigenlijk allebei heel hard naar uit, naar dit project. We hebben samen een jaar lang toerist in eigen land gespeeld. We sliepen in elke stad ook in een hotel uit de gids en gingen zo veel mogelijk gaan eten naar restaurants uit de gids die nog bestonden.”

Jana: “We waren samen op een stevige werkvakantie, maar het was tegelijk ook een heel leuke reis door de geschiedenis en door ons land. We bleven elkaar ook motiveren en enthousiasmeren. Alleen zou dit project niet gelukt zijn, we versterken elkaar net.”

De cadeautjesperiode komt er weer aan. Wat staat er nog op jullie verlanglijstje?

Marnix: “Ik ben heel nieuwsgierig naar het boek van mijn collega-columnist Mark Coenen. Mark kennende, zal Italië voor idioten een heel geestig boek zijn. Ook De slimste vogelgids van Jan Rodts staat op mijn lijstje. Ik ben een groot vogelliefhebber en vind het zalig om hier in de Oostkantons vanuit het huis naar de tuin te kijken en vogels te spotten. Er is trouwens zonet een bonte specht graantjes komen pikken (lacht).“

Jana: “Ik ben benieuwd naar Bistro Belge van Toni De Coninck. Het is gekoppeld aan zijn reismagazine en gaat over zijn culinaire ontdekkingstocht door België. Het is eigenlijk het culinaire, gecombineerd met reizen en geschiedenis. Lijkt me heel leuk!”

Welk boek geven jullie zelf graag cadeau?

Marnix: “Dan moet dat voor ons beiden toch De Bourgondiërs van Bart Van Loo zijn. Dat boek heeft al zoveel lof gekregen, maar dat is volledig terecht. Ik ben dol op non-fictie, autobiografieën en historische boeken. Ik lees eigenlijk 50% fictie en 50% non-fictie. Ik lees graag een boek dat goed onderbouwd is maar het mag ook niet té wetenschappelijk zijn. Boeken die de feiten eigenlijk heel duidelijk en toegankelijk naar voren brengen. De werkelijkheid overtreft namelijk altijd de fictie wat betreft spanning en sensatie. Als je dat dan ook goed weet op te schrijven, dan heb je mij direct mee.”

Jana: “Mijn vader houdt weleens van een thriller op tijd en stond, dus ik ben van plan om hem de laatste nieuwe van Jan Van der Cruysse of Toni Coppers cadeau te doen.”

Biografie

Marnix Peeters, 54 jaar

 • Startte zijn carrière als journalist bij Studio Brussel, Humo, Het Laatste Nieuws en De Morgen.
 • Werkt sinds 2010 als schrijver en schreef ondertussen 13 boeken.
 • Schrijft columns voor De Morgen.

Jana Wuyts, 38 jaar

 • Werkte als journaliste voor De Morgen, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.
 • Heeft een eigen bedrijf dat gespecialiseerd is in PR en social media.
 • Houdt van verhalen vertellen, op welke manier dan ook.

 De boekentips van Marnix Peeters en Jana Wuyts