• Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  • Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  1. Home
  2. Willy Linthout

Willy Linthout

Willy Linthout (Lokeren, 1 mei 1953) is een Vlaams striptekenaar. Hij is vooral bekend als tekenaar van de vedettestrip Urbanus, die hij al sinds 1982 samen met de gelijknamige Vlaamse komiek Urbanus maakt.

Linthout verkreeg ook lof van de critici voor zijn stripreeks Het jaar van de olifant (2004), waarin de zelfdoding van zijn zoon het thema vormt.Willy Linthout besloot striptekenaar te worden nadat hij, als kind, een stripalbum van Nero las: Het Rattenkasteel. 

Zijn eerste stripwerkjes liet hij op eigen kosten drukken. Maar een succes werden ze niet. In 1982 verscheen zijn eerste album, "De Zeven van Zeveneken" (1982), een parodie op Nero. Hij verwierf pas bekendheid in de stripwereld toen hij dat jaar de nieuwe stripreeks Urbanus begon. Uiteraard in samenwerking met cabaretier Urbanus zelf. In de strips van Urbanus heeft hij zelfs zijn eigen personage, dat in enkele albums voorkomt. 

Vanaf het eerste album was deze stripreeks, die goed past in de Vlaamse striptraditie van Nero, Jommeke en Suske en Wiske, een succes in Vlaanderen. Linthout werd in de beginjaren door veel mensen echter verweten dat zijn tekenstijl zo amateuristisch was. In de loop der jaren is deze er echter aanzienlijk op vooruit gegaan. 

Sindsdien heeft Linthout als schrijver meegewerkt aan Roboboy en als tekenaar aan De Kiekeboes en De strip van 7. Met Erik Wielaert werkt hij aan de nieuwe stripreeks Het laatste station. 

Sinds 2007 tekent hij aan een 8-delige stripreeks met de titel Het jaar van de olifant. Het verhaal gaat over een vader wiens zoon zelfmoord pleegde. Linthout tekende de reeks omwille van zijn eigen zoon Sam Linthout (1983-2004) die op 21-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Sam speelde reeds de sleutelrol in het 50ste stripalbum in de Urbanusreeks: De hete Urbanus. 

Willy Linthout is getrouwd met Magda en heeft twee broers.

Bron: Wikipedia

Meer over Willy Linthout

Resultaten voor "Willy Linthout"

157 resultaten

Filteren
24 van 157 resultaten getoond