• Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  • Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  1. Home
  2. Tjong-Khing Thé

Tjong-Khing Thé

Thé Tjong-Khing (4 augustus 1933) is een Chinees-Nederlandse striptekenaar en illustrator.

Thé werd geboren te Purworedjo (Java) in het toenmalige Nederlands-Indië in een grote Chinese familie. Als kind tekende hij met krijtjes op een schoolbord in het ouderlijk huis en hij las graag de Tarzan-boeken van Edgar Rice Burroughs. Thé volgde het lyceum en studeerde daarna aan de Seni Rupa-kunstacademie te Bandung. Hij kwam in 1956 naar Nederland en begon al snel als tekenaar bij Toonder Studio's; aanvankelijk als voluntair en later in vaste dienst. Naast zijn werk aan de Olivier B. Bommelstrip tekende hij andere strips, zoals Arman & Ilva, Storende verhalen voor De Vrije Balloen (waarvan hij medeoprichter was) en enkele strips voor het weekblad Tina. In 1970 werd hem door kinderboekenschrijfster Miep Diekmann gevraagd illustraties te maken bij haar boek Total loss, weet je wel, juist omdat hij striptekenaar was. Hij werd freelance-illustrator en illustreerde meer kinderboeken, onder andere van Guus Kuijer, Els Pelgrom, Sylvia Vanden Heede en Dolf Verroen.

Thé won drie maal het Gouden Penseel en won in 2005 de Woutertje Pieterse Prijs voor zijn boek Waar is de taart?, een prentenboek zonder tekst; het eerste boek dat hij geheel zelf zowel 'schreef' als tekende. Hiervoor won hij in 2005 het Zilveren Penseel.

Vanwege de herwaardering voor zijn werk worden vanaf 2006 zijn Arman & Ilva strips opnieuw uitgegeven in een luxueuze hardcoveruitvoering met extra achtergrondinformatie over de auteurs en de strip.

In 2010 kreeg hij de Max Velthuijsprijs voor zijn oeuvre waaraan een bedrag van 60.000 euro verbonden is. De familienaam luidt Thé, en Tjong-Khing is zijn voornaam. Tjong is een zogeheten generatienaam die de familie aan alle zoons uit zijn generatie heeft gegeven.

Bron: Wikipedia. 

Meer over Tjong-Khing Thé

Resultaten voor "Tjong-Khing Thé"

2 resultaten

Filteren
2 van 2 resultaten getoond