• Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
  • Ruim aanbod met 7 miljoen producten
  • Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
  • Ruim aanbod met 7 miljoen producten

1 dag tussen de boeken

Binnenkijken in de nieuwe winkel van Standaard Boekhandel in Antwerpen, bij het Centraal Station

Onze winkels zijn al jaren een vertrouwde haven voor iedereen die van lezen, leren en beleven houdt. Ook achter de kassa: een Standaard Boekhandel- winkel uitbaten, da’s dé job voor iedereen die een passie voor boeken combineert met een neus voor ondernemerschap. Vraag maar aan Alain Olislaegers, de trotse zelfstandige zaakvoerder van onze nieuwe stek in de Quellinstraat. Hij loodst ons door zijn werkdag.

© Joost Joossen

 08:15  Ik kom aan in de nieuwe winkel, een modern pand met veel lichtinval in de omgeving van het Centraal Station. Hiervoor zaten we met onze winkel in het Antwerpse Century Center, maar sinds kort zijn we dus naar hier verhuisd. Een prachtige aanvulling op onze grote winkel aan de Schoenmarkt, als je ’t mij vraagt! Bij Standaard Boekhandel blijven we investeren in onze winkels en deze ruimte is een schoolvoorbeeld van hoe we onze klanten willen ontvangen: warm en toegankelijk voor iedereen, met zowel letterlijk als figuurlijk zo weinig mogelijk drempels. Binnen is het op dit uur nog muisstil, zo zonder klanten. Ik kan ongegeneerd een deuntje zingen, niemand die me hoort. Misschien maar goed ook! Ik begin mijn dag met het uitpakken van de nieuwe kranten en tijdschriften.

Vervolgens is het tijd om de mailbox door te nemen. Klanten die een boek bij ons willen bestellen, antwoord ik zo snel mogelijk. Ook onze service, waarbij klanten een boek 30 minuten na hun online bestelling kunnen komen afhalen, draait op volle toeren. Wie gisterenavond of deze nacht zo’n bestelling heeft geplaatst, snel ik nu te hulp.

 08:40  Rond deze tijd staat de chauffeur van het Centraal Boekhuis ongeduldig voor de deur te wachten om een container met nieuwe boeken te leveren. Ik overschouw de nieuwe oogst met plezier, want ik ben zelf een echte boekenfan. Vooral spannende boeken en geschiedenisboeken zijn mijn dada. Rond dit uur knip ik ook de lichten aan in de winkel en gooi ik de deuren wagenwijd open, zodat de vroege vogels onder onze klanten alvast naar binnen kunnen.

 09:00  Ik sorteer de geleverde boeken per genre: jeugdromans, thrillers, kookboeken… Bij de dagelijkse levering zitten ook altijd enkele bestellingen van klanten, die ik meteen apart leg en doorgeef. Willen ze hun boek tijdens de middagpauze komen oppikken, dan kan dat.

 10:30  Mijn collega Serge komt aan in de winkel. Vanaf nu verdelen we de taken onder ons twee. We leggen alle geleverde boeken netjes per genre in de winkel. De indeling van onze winkel ligt natuurlijk in grote lijnen vast, maar als uitbater hebben we ook de nodige vrijheid om tafels en hoekjes in te richten. Zo kunnen we onze creativiteit botvieren rond een bepaald thema of een boekenreeks.

 11:00  Vanaf nu staan we met ons tweeën volledig ten dienste van de klanten. Een boekenwinkel uitbaten is per definitie een sociale job, want onze klanten blijven graag hangen voor een babbel of vragen ons naar tips en advies. Voor die persoonlijke service nemen we graag onze tijd. Heeft iemand in de krant over een bepaald boek gelezen, maar weet hij de titel niet meer, dan zoeken we dat samen op. Ook de vraag ‘Weten jullie misschien een goed boek om cadeau te doen?’ krijgen we regelmatig en proberen we zo gericht mogelijk te beantwoorden. Op zulke momenten komt onze eigen passie voor boeken goed van pas. Bij Standaard Boekhandel verkopen we niet zomaar eender welk product. We verkopen verhalen, dromen, ideeën… allemaal gebundeld tussen twee kaften. Dat doen we elke dag met veel plezier, vanuit een diepe interesse en liefde voor boeken.

 16:30  Mijn werkdag zit erop. Op erg drukke dagen, zoals Moederdag, blijf ik tot sluitingstijd om mijn collega te helpen. Ook nu weer géén administratieve rompslomp voor mij. Dat is het mooie aan mijn job als zelfstandig uitbater: ik kies helemaal zelf hoeveel boekhoudkundig werk ik voor mijn rekening neem en hoeveel ik uitbesteed. Persoonlijk focus ik me liever op de winkel zelf.

 18:00  Mijn collega neemt de sluiting van de winkel voor zijn rekening: computers afzetten, lichten doven, deuren sluiten… Morgen een nieuwe dag!


Met 140 Standaard Boekhandels over heel Vlaanderen en Brussel zijn we altijd in de buurt. In onze winkels werken winkelverantwoordelijken, kassa- en winkelmedewerkers, B2B-medewerkers ... en in het geval van onze 110 contractzaken natuurlijk ook zelfstandige uitbaters.

 Hou je van boeken en cultuur?
 Ben je vlot in de omgang en deel je graag je passie?
 Geeft met veel mensen in contact komen jou energie?
 Weet je van aanpakken?
 En ben je goed in plannen en organiseren?

Dan zijn onze winkels misschien wel dé perfecte werkomgeving voor jou!

Bekijk alle vacatures 

Niet gevonden wat je zocht? Je kan steeds spontaan solliciteren via deze link.