• Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
  • Ruim aanbod met 7 miljoen producten
  • Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
  • Ruim aanbod met 7 miljoen producten
  1. Werken bij ons
  2. Distributiecentrum SBL

1 dag tussen de boeken

Binnenkijken in het distributiecentrum van Standaard Boekhandel

Voor je dat maagdelijke boek in handen krijgt, legt het een hele weg af. Uitgeverijen leveren immers niet rechtstreeks aan boekenwinkels. Om alles te stroomlijnen, verloopt dit via tussenschakels, zoals het distributiecentrum van Standaard Boekhandel. Het team van supply chain director Mario Dewarier leidt dat in goede banen. Een dag uit hun werkweek.

© Joost Joossen

 06:00  Elke dag verwerkt het distributiecentrum van Standaard Boekhandel tienduizenden boeken om ze te leveren naar de 200 winkelpunten van Standaard Boekhandel en te verzenden naar online klanten. Dat is op zich al een krachttoer, maar nog indrukwekkender in deze coronatijden - in een distributiecentrum is telewerken natuurlijk zo goed als uitgesloten. De eerste ploeg staat ‘s morgens vroeg al paraat op de werkvloer, mét de glimlach achter het mondmasker. 06:30 Om ervoor te zorgen dat al die leveringen vlot en correct verlopen, stelt supply chain director Mario een planning op met het aantal boeken dat die dag verwerkt moet worden. Een deel daarvan komt aan met vrachtwagens, een ander deel wordt uit de eigen voorraad gehaald.

 07:30  Met die dagplanning gaan de teamleaders en supervisors van de verschillende afdelingen in het distributiecentrum aan de slag. Eén team ontvangt de bestellingen die met de vrachtwagens aankomen en kijkt die na. Na het uitpakken leggen zij de pas geleverde boeken op de band, die alles via een ingenieus scansysteem sorteert. Op verschillende posten aan die sorteerband zorgt een andere ploeg er dan onder meer voor dat de juiste scans gebeuren, zodat de boekenpakketten correct worden samengesteld voor de specifieke winkels. De boeken krijgen vervolgens een etiket en worden ‘winkelklaar’ gemaakt, daarna belanden ze in een genummerde bak, die overeenstemt met een specifiek winkelpunt. Ook de bestellingen van online klanten worden gegroepeerd.

 09:00  In de kantoorgebouwen vindt intussen een dagelijks overleg plaats met de supervisors, de transportplanning, de ICT-coördinator, de HR-verantwoordelijken en de supply chain director over de algemene werking. Ook actiepunten en prioriteiten worden besproken.

 11:00  Wanneer medewerkers om welke reden dan ook een paar andere collega’s op de werkvloer willen opzoeken, nemen ze weleens een van de bedrijfsfietsen. Handig en efficiënt, want door de immense hallen van het distributiecentrum leg je makkelijk 3 of 4 km per dag af. Wie een stappenteller gebruikt, haalt zijn 10.000 stappen per dag hier moeiteloos. Of riskeert dat die zelfs overuren moet draaien :-)

Het distributiecentrum verwerkt niet alleen boeken uit dagleveringen die met bestelwagens en trailers aankomen, maar heeft ook een omvangrijk basisassortiment in voorraad. Ook op deze afdeling is een apart team al sinds 7 uur ‘s morgens druk in de weer om de juiste boeken voor de verschillende bestellingen uit de talrijke rekken bij elkaar te zoeken (‘orderpicken’).

Als Mario een pallet met nieuwe titels ziet binnenkomen, kan hij het vaak niet laten om een boek vast te nemen, aan het papier te ruiken en de achterflap door te nemen: “Dat doet me altijd weer goesting krijgen om te lezen.”

 15:00  Enkele medewerkers voeren kwaliteitscontroles uit: zij kijken na of de zendingen met gesorteerde boeken, die in de genummerde ‘winkelbakken’ zijn beland, volledig correct zijn. Als dat is gecheckt, verpakken zij de zendingen met boeken in genummerde ‘winkelcontainers’, die in vrachtwagens worden geladen om naar de winkels te vertrekken.

 20:30  Voor de late ploeg van de verzending zit de shift er nu pas op. De voorbije uren hebben zij niet alleen ‘winkelcontainers’ verzendklaar gemaakt, maar ook online bestellingen verwerkt en, op aanvraag, ook in cadeaupapier verpakt. Dankzij hun snelle werk hoef je dan ook nooit lang op je bestelde boeken te wachten.


Ons distributiecentrum, Standaard Boekhandel Logistiek (SBL), is opgericht in 2001. Je vindt SBL in de industriezone T.T.S. in Temse.

In ons magazijn ligt een grote voorraad aan boeken, papierwaren, gezelschapsspelletjes enz. Elke dag ontvangen we nieuwe leveringen.

Onze collega's bij SBL verdelen pakketten naar alle Standaard Boekhandels in België én naar jou thuis. En om dat logistieke proces in goede banen te leiden zijn we het hele jaar door op zoek naar fulltime, parttime en tijdelijke werkkrachten.

Solliciteren bij SBL 

Route naar SBL