• Gratis levering vanaf € 20
 • Altijd een winkel in je buurt
 • Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
 • Ruim aanbod met 12 miljoen producten
 • Winkels
 • Verlanglijstje
 • Winkelmandje
 1. Home
 2. Lezen op AVI-niveau

AVI is geen dier, nee. Absoluut niet. Ook geen ziekte, nee. Scholen gebruiken het AVI-systeem om de individuele leesontwikkeling van je kind te analyseren en bij te sturen. Via AVI-toetsen stelt de school het geschatte leesniveau van je kind vast.

Leesplezier staat voorop

Kinderen leren beter lezen door veel te lezen. En als je kind graag leest, zal het automatisch ook meer lezen. Doorloop deze checklist bij de keuze van een boek voor je kind:

 • Interesses Sluit het boek aan bij de interesses van je kind, zal je kind het een leuk boek vinden? 
 • Leesniveau Welk AVI-niveau kan je kind aan?
 • Begripsniveau Kies je een boek met veel of weinig tekst, veel of weinig illustraties? Hoe dik mag het boek zijn? Hoe complex mag het verhaal zijn?

AVI helpt je bij het kiezen van een boek voor je prille lezer

Wil je zeker zijn dat je een boek kiest dat past bij het leesniveau van je kind? Dan kan de AVI-codering op de cover je helpen. Door de juiste moeilijkheidsgraad te kiezen vermijd je dat een boek te moeilijk of net te gemakkelijk is. In 2008 werden de AVI-leesniveaus vernieuwd.

Hoe lees je de AVI-codes van AVI nieuw?

 • Het getal refereert aan klasgroepen in Nederland. Een trucje: trek van dat getal 2 af om (ongeveer) om te rekenen naar leerjaren in België.
 • ‘M’ staat voor midden schooljaar (januari, februari)
 • ‘E’ staat voor einde schooljaar (juni).

Voorbeelden:
M3 = Midden groep 3 (NL) / eerste leerjaar (BE)
E5 = Einde groep 5 (NL) / derde leerjaar (BE)

Deze niveaus zijn een hulp, maar geen ‘handleiding’ voor jouw kind

Belangrijke opmerking! Dit zijn natuurlijk algemene richtlijnen. Elk kind is anders en leert lezen op zijn of haar eigen tempo. Aan het einde van het derde leerjaar zal bijvoorbeeld niet elk kind op niveau E5 zitten. Sommige jonge lezers zullen eerder gebaat zijn bij een boekje op niveau M5, anderen zullen dan weer eerder eerder aan de slag gaan met een boekje op niveau E6. Beleeft je kind veel plezier aan boekjes van een iets ‘lager’ of ‘hoger’ leesniveau dan de tabel aangeeft? Prima! Oefening is goed.


Wat als je kind spontaan een ander boek kiest (zonder AVI-code)?

Ook goed voor hun taalgevoel. Het zou jammer zijn om hun prille enthousiasme in de kiem te smoren door hun eigen keuze te strikt te beperken. Het verschil is dat alles mét AVI-code volgens een exacte formule werd opgesteld die zo objectief mogelijk aan een bepaald leesniveau beantwoordt, en dat boeken zonder code een helder maar minder strikt gelimiteerd taalgebruik hanteren en dus minder objectief onderling vergelijkbaar zijn. Maar daarom zijn ze zeker niet minder waardevol, zolang je kind maar zoveel en zo graag mogelijk leest!

Variatie werkt best

💡 Tip: Grijp ook eens naar minder stereotiepe genres. Non-fictie, mopjes of poëzie zijn heel leuk voor beginnende lezers. Korte teksten zijn immers vaak leuker om te lezen. Er bestaan ook heel wat kwalitatieve en leuke AVI-strips en -beeldverhalen. Ook groeiboeken zijn erg interessant. Binnen een groeiboek komen meerdere AVI-niveaus aansluitend op elkaar aan bod. Het boek groeit dus letterlijk mee met de leesontwikkeling van je kind, en je zoon of dochter kan er extra lang van genieten.

Op zoek naar inspiratie voor je jonge lezertjes?

Vraag gerust uitleg bij je Standaard Boekhandel. Onze ervaren collega’s staan je graag met raad en daad bij. Ter inspiratie selecteerden we hieronder voor elk niveau enkele tips, met én zonder AVI-codering.

 • Zoek je een ‘officieel’ AVI-boek? Als je doorklikt naar de detailpagina van een boek, zie je makkelijk of een boek een AVI-code heeft: dan staat die er ofwel op de cover ofwel onder de specifitaties bij.
 • Geen code bij het boek? Het boek is geen officieel AVI-boek, maar kinderen kunnen er evenveel plezier aan beleven.

 Inspiratie voor lezers* van AVI-niveau START (S3)

 Inspiratie voor lezers* van AVI-niveau M3

 Inspiratie voor lezers* van AVI-niveau E3

 Inspiratie voor lezers* van AVI-niveau M4

 Inspiratie voor lezers* van AVI-niveau E4

 Inspiratie voor lezers* van AVI-niveau M5

 Inspiratie voor lezers* van AVI-niveau E5

 Inspiratie voor lezers* van AVI-niveau M6

 Inspiratie voor lezers* van AVI-niveau E6

 Inspiratie voor lezers* van AVI-niveau M7

 Inspiratie voor lezers* van AVI-niveau E7

* Onze selectie bestaat deels uit boeken met officiële AVI-code en deels uit leuke boeken zonder codering (waaraan je kind ook veel leesplezier kan beleven). Als je doorklikt op de cover zie je of er een AVI-codering bij staat.