Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt inschakelen:
Technische en functionele cookies
Deze cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren, en laten je toe om bijvoorbeeld in te loggen. Je kan deze cookies niet uitschakelen.
Analytische cookies
Deze cookies verzamelen anonieme informatie over het gebruik van onze website. Op die manier kunnen we de website beter afstemmen op de behoeften van de gebruikers.
Marketingcookies
Deze cookies delen je gedrag op onze website met externe partijen, zodat je op externe platformen relevantere advertenties van Standaard Boekhandel te zien krijgt.
Je kan maximaal 250 producten tegelijk aan je winkelmandje toevoegen. Verwijdere enkele producten uit je winkelmandje, of splits je bestelling op in meerdere bestellingen.
Memory is dynamic: after pairing an odor with electric shocks, flies form an aversive odor memory that lasts for several hours and consists of qualitatively different components. An anesthesia-sensitive memory component (ASM) decays rapidly, whereas a consolidated anesthesia-resistant memory component (ARM) lasts significantly longer. Here the author shows that the evolutionary conserved phosphoprotein Synapsin is selectively required for the labile ASM. Synapsin is associated with a reserve pool of vesicles at the presynapse and is required to maintain vesicle release specifically under sustained high frequency nerve stimulation. In contrast, the requirement of the active zone protein Bruchpilot is most pronounced in immediate vesicle release. The author shows that Bruchpilot is required for aversive olfactory memory and localizes the requirement of Bruchpilot to the Kenyon cells of the mushroom body, the second-order olfactory interneurons in Drosophila. He demonstrates that Bruchpilot preferentially functions for the consolidated ARM. Thus, different presynaptic proteins can dissociate consolidated and labile components of olfactory memory.