Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt inschakelen:
Technische en functionele cookies
Deze cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren, en laten je toe om bijvoorbeeld in te loggen. Je kan deze cookies niet uitschakelen.
Analytische cookies
Deze cookies verzamelen anonieme informatie over het gebruik van onze website. Op die manier kunnen we de website beter afstemmen op de behoeften van de gebruikers.
Marketingcookies
Deze cookies delen je gedrag op onze website met externe partijen, zodat je op externe platformen relevantere advertenties van Standaard Boekhandel te zien krijgt.
Je kan maximaal 250 producten tegelijk aan je winkelmandje toevoegen. Verwijdere enkele producten uit je winkelmandje, of splits je bestelling op in meerdere bestellingen.
De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij in toenemende mate voedingsgerelateerde problemen kunnen ontstaan. Het kan gaan om gewichtsverlies, maar ook om ongewenste gewichtstoename. Veel patiënten hebben last van obstipatie of een vertraagde maaglediging, waardoor de opname van parkinsonmedicatie vertraagd en minder voorspelbaar wordt. Responsfluctuaties kunnen ook het gevolg zijn van de competitie die eiwitten uit de voeding mogelijk aangaan met de levodopa bij de opname in de dunne darm en bij de passage van de bloed-hersenbarrière. Verder kunnen kauw- en slikstoornissen ontstaan, waardoor patiënten meer moeite krijgen met het eten of zich verslikken.
Bij de herkenning, diagnostiek en behandeling van deze problemen zijn verschillende zorgverleners betrokken. Dit was de reden om naast een monodisciplinaire Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson ook een multidisciplinaire Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. De Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson is ontwikkeld door samenwerking van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet, de werkgroep bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.
Deze richtlijn is bedoeld voor alle zorgverleners die zijn betrokken bij de behandeling van voedingsgerelateerde problemen bij patiënten met de ziekte van Parkinson en ook voor parkinsonpatiënten zelf. De richtlijn adviseert zorgverleners over het herkennen van voedingsgerelateerde problemen, stelt criteria voor verwijzing en bevat aanbevelingen voor behandeling. De richtlijn is beslissingsondersteunend. Voor patiënten bevat de richtlijn informatie over de voedingsgerelateerde problemen die kunnen ontstaan en de aandachtspunten voor het zelf signaleren van deze voedingsproblemen. Voor de patiënten is ook een speciale patiëntenversie beschikbaar.