
Op 7 december 2024 hielden SPES VZW en CIMIC VZW een congres over Martin Buber, een filosoof van de dialoog. Het was voor beide organisaties van belang een joodse stem te laten horen die al in de eerste helft van vorige eeuw de dialoog vooropstelde en waarschuwde voor een loutere objectivering van de werkelijkheid die relatievorming in de weg staat. De mens is vóór alles een relationeel wezen. Relatie is ontmoeting, ontmoeting veronderstelt wederkerigheid en wederkerigheid is dialoog.
In dit boekje worden de verschillende referaten van het congres opgenomen. Door elk vanuit een eigen invalshoek de joodse filosoof te belichten, accentueren ze zijn veelzijdigheid. Buber was immers zowel filosoof, godsdienstsocioloog als politicus, en indirect ook psycholoog. Op een eigenzinnige, Hebreeuwse wijze vertaalde hij ook de hele Hebreeuwse Bijbel naar het Duits. Bovendien wordt hij gezien als een voordenker en voorloper van de interlevensbeschouwelijke dialoog. Zijn eigen leven was daar de belichaming van. Zijn gedachtegoed kan dan ook op veel terreinen van onze hedendaagse samenleving worden toegepast.
Buber is hoe dan ook een ‘heldere bron’ die met de taal van toen – ook na de Shoah – de medemens begeleidt naar joodse wijsheid en joodse betekenisgeving van het leven en de schepping.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.