• Afhalen na 2 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  • Afhalen na 2 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten

Het patiëntendossier

Thierry Vansweevelt, Filip Dewallens
Paperback | Nederlands | Gezondheidsrecht
€ 60,00
+ 120 punten
Eenvoudig bestellen
Veilig betalen
Gratis thuislevering vanaf € 25 (via bpost)
Gratis levering in je Standaard Boekhandel

Omschrijving

Dit boek bevat een verhelderend overzicht van (en een antwoord op) de juridische problemen die rond het patintendossier kunnen ontstaan.Het patintendossier speelt een fundamenteel belangrijke rol in de gezondheidszorg.
Het is ht werkinstrument van de beroepsbeoefenaar, een middel tot kwaliteitscontrole, een communicatiemiddel, het bevat een rijkdom aan gezondheidsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek en het heeft een belangrijke bewijsfunctie op juridisch en deontologisch vlak.
In dit boek wordt een inventaris gemaakt van de verschillende soorten wettelijk geregelde patintendossiers, hun verplichte inhoud en de vorm van die dossiers en dit voor elke beroepsbeoefenaar of verzorgingsinstelling afzonderlijk.
Zowel de elektronische als de papieren patintendossiers, de verwerking van gezondheidsgegevens, het eHealth-platform en de eisen van veiligheid, transparantie en privacy worden toegelicht.

In het kernstuk van dit boek worden de rechten en plichten van de beroepsbeoefenaars en hun patinten aangaande het patintendossier op bijzonder grondige wijze geanalyseerd.
Het recht op toegang, het recht op inzage in en op afschrift van het patintendossier komen uitvoerig aan bod, en dit zowel bij wilsbekwame als wilsonbekwame patinten, zoals minderjarigen en geesteszieken. Ook aan de uitzonderingen op deze rechten wordt ruim aandacht besteed.
Het boek stopt niet bij de arts-patintrelatie. Het patintendossier wordt ook in een breder kader geplaatst. Zo wordt uiteengezet welke de rechten zijn van de verzekeraars, de rechter (de burgerlijke rechter, de strafrechter, de tuchtrechter), de gerechtsdeskundige en andere specifieke overheidsorganen op het patintendossier.
Daarnaast wordt per patintendossier in de gezondheidszorg nagegaan wie de verantwoordelijke is voor en wat de bewaringstermijn is van het patintendossier. Tot slot wordt ook ingegaan op de bewijskracht van het patintendossier en de juridische gevolgen van het verlies van (stukken uit) het patintendossier.
Dit boek biedt een schat aan informatie en geeft op tal van vragen voor het eerst een onderbouwd antwoord. Een must have voor zowel zorgverstrekkers, beleidsverantwoordelijken in de gezondheidszorg als advocaten, magistraten, bedrijfsjuristen, overheden en studenten die met deze belangrijke materie in contact komen.

Specificaties

Toon meer
Standaard Boekhandel

Beoordelingen

We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.

Uitgebreide specificaties

Betrokkenen

Inhoud

Eigenschappen

  • Productcode (EAN): 9789400001862
  • Verschijningsdatum: 26/04/2011
  • Uitvoering: Paperback