• Afhalen na 2 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  • Afhalen na 2 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten

Dynamieken van autisme

een ethisch-filosofische reflectie

Kristien Hens
Boek | Nederlands | Cahiers campus Gelbergen | nr. 8
€ 24,90
+ 49 punten
Eenvoudig bestellen
Veilig betalen
Gratis thuislevering vanaf € 25 (via bpost)
Gratis levering in je Standaard Boekhandel

Omschrijving

Autisme is een begrip met vele betekenissen: een psychiatrische diagnose (autismespectrumstoornis) die gesteld wordt op basis van criteria uit een diagnostisch handboek, een specifieke vorm van zijn die gerelateerd is aan bepaalde cognitieve eigenschappen, maar ook een fenomeen dat onlosmakelijk verbonden is met de huidige, veeleisende maatschappij,… In dit boek gaat de auteur op zoek naar een manier om een ethiek van autisme vorm te geven die recht doet aan deze meerduidigheid, en die tegelijkertijd rekenschap geeft aan ervaringen van mensen met autisme.

Autisme is lang als een statisch gegeven beschouwd, zowel in het denken erover als in de wijze waarop de stereotiepe autist zich zou gedragen. Deze publicatie hanteert een dynamische benadering. Dit laat toe om autisme te concipiëren als een fenomeen dat ontstaat in interactie met context, als een betekenisvolle reactie op bepaalde omgevingen. Het biedt bovendien een leidraad voor zinvol onderzoek waarin ervaringen van mensen uitermate belangrijk worden.

Kristien Hens doceert ethiek aan de Universiteit Antwerpen. Ze onderzoekt ethische vragen rond psychiatrische diagnoses, en bestudeert hoe de recente bevindingen rond epigenetica een invloed kunnen hebben op het denken over verantwoordelijkheid.

ISBN: 9789463712064
*** Recensie: K.A.M.C. Baert voor NBD Biblion, 5 augustus 2020

Over autisme is er al veel geschreven de laatste jaren. Maar in dit boek boek brengt Kristien Hens ons toch op een speciale en unieke manier een blik op deze materie. Kristien Hens doceert ethiek en dat merk je door het hele boek heen. Ze beschrijft autisme vanuit verschillende invalshoeken en dat doet ze op een wetenschappelijk meer dan correcte manier. Zo bespreekt ze op een buitengewone goede manier de cognitieve, sociologische en historische verklaringen van autisme. Zelden gelezen. Het hoofdstuk 'Epistemische onrechtvaardigheid en taal' is sterk onderbouwd en getuigt van kennis over de problematiek van autisme. De auteur stelt ook terecht het belang van ervaringen van mensen centraal en kadert dit binnen de wetenschappelijke context. Dit is een boek over autisme van hoog niveau. Voorzien van talrijke voetnoten een een uitgebreid literatuuroverzicht.

Specificaties

Toon meer
Standaard Boekhandel

Beoordelingen

We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.

Uitgebreide specificaties

Betrokkenen

Inhoud

Eigenschappen

  • Productcode (EAN): 9789463712064
  • Verschijningsdatum: 26/02/2020
  • Uitvoering: Boek