• Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  • Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten

Denken in de spiegel

Hubert Dethier: filosofie en zingeving voor de 21ste eeuw

Hubert Dethier, Julien Libbrecht
Paperback | Nederlands
€ 25,00
+ 50 punten
Eenvoudig bestellen
Veilig betalen
Gratis thuislevering vanaf € 25 (via bpost)
Gratis levering in je Standaard Boekhandel

Omschrijving

Dit boek is een hommage aan de filosoof Hubert Dethier, die we zeker in de rij kunnen plaatsen van denkers als Jaap Kruithof, Hans Achterhuis en Etienne Vermeersch. Om te beginnen is het zeker geen chronologische biografie. Het is daarentegen wel een verhaal waarin het leven van Hubert Dethier verweven wordt met de geschiedenis van zijn denken. Een denken dat zich situeert in de tweede helft van de vorige eeuw en het begin van de huidige eeuw en zich moeiteloos projecteert naar de toekomst. Ontegensprekelijk een woelige en gewelddadige periode, maar ook een tijdgewricht van hoop en verwachting van het “nieuwe”.

Hubert Dethier, Emeritus Hoogleraar aan de Vrije Universiteiten Brussel en Amsterdam, neemt de co-auteur van het boek mee in een verhaal dat teruggaat in de tijd beginnend bij het Marxistische denken, wandelend langs het groene gedachtegoed om te belanden bij heel cruciale en hedendaagse vragen rond zingeving voor mensen van de 21ste eeuw. Zonder enige twijfel beanwoordt het aan de nood van de hedendaagse mens, oud en jong in zijn zoektocht naar zinvolle invulling van zijn soms hektisch leven.

Maar het is nog meer dan dat: we gaan terug in de tijd. We ontmoeten denkers en hun samenleving gaande van de Middeleeuwen tot de Rennaissence. Steeds echter staat de gedachte centraal die zich situeert in de marge van hun maatschappij, buiten het meanstreamdenken dat volgens de filosoof geen denken is.

De teksten die in dit boek zijn samengebracht zijn deels geput uit gesprekken die de co-auteur met de filosoof heeft gehad en die hij beschrijft als een reisverhaal. Vandaar dat hij door de auteur als gesprekspartner, soms ook als reisgezel wordt opgevoerd. Zo komen we terecht bij de katharen en de Tempeliers, maar ook in het 15de-eeuwse Cordoba in het gezelschap van Averroes in zijn conflicten met de groot-mufti. Soms verzeilen we in de parallelle wereld van het magisch-realisme van zijn goede vriend Hubert Lampo.

Dit boek heeft zeker niet de pretentie van een academisch vertoog. Brede toegankelijkheid en boeiend vertoog staan centraal, wat niet belet dat het tot denken aanzet, wat de uiteindelijke bedoeling is.
Julien Libbrecht studeerde filosofie aan de VUB en doctoreerde bij Hubert Dethier in 1999. Hij publiceerde dit doctoraat onder de titel: de Tijdloze Samenleving. Hij is werkzaam in de geestelijke gezondheidzorg, leidt op dit ogenblik een Dienst voor Geestelijke Gezondheidszorg te Brussel en doceert onder andere ethiek aan de Erasmushogeschool. Hij verzorgt ook trainingen voor zorgverstrekkers

Specificaties

Betrokkenen

Auteur(s):
Uitgeverij:
ASP

Inhoud

Aantal bladzijden:
173
Taal:
Nederlands

Eigenschappen

Productcode (EAN):
9789057184468
Verschijningsdatum:
15/12/2015
Uitvoering:
Paperback
Afmetingen:
173 mm x 243 mm
Gewicht:
354 g
Standaard Boekhandel

Alleen bij Standaard Boekhandel

+ 50 punten op je klantenkaart van Standaard Boekhandel
CADEAU

2+1 GRATIS

op boeken voor elke leesvoorkeur
CADEAU
Zomeractie: 2+1 GRATIS
BESTE WINKELKETEN

Bekroon jij ons

tot Beste Winkelketen? Breng nu jouw stem uit!
BESTE WINKELKETEN
Beste Winkelketen
E-BOOK ACTIE

Tot meer dan 50% korting

op een selectie e-books
E-BOOK ACTIE
Ebook kortingen
Standaard Boekhandel

Beoordelingen

We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.