Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt inschakelen:
Technische en functionele cookies
Deze cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren, en laten je toe om bijvoorbeeld in te loggen. Je kan deze cookies niet uitschakelen.
Analytische cookies
Deze cookies verzamelen anonieme informatie over het gebruik van onze website. Op die manier kunnen we de website beter afstemmen op de behoeften van de gebruikers.
Marketingcookies
Deze cookies delen je gedrag op onze website met externe partijen, zodat je op externe platformen relevantere advertenties van Standaard Boekhandel te zien krijgt.
Je kan maximaal 250 producten tegelijk aan je winkelmandje toevoegen. Verwijdere enkele producten uit je winkelmandje, of splits je bestelling op in meerdere bestellingen.
Predominately used synthetic chemical fungicides due to their non-degradable nature, entail serious issues to human health and also to the environment. This has also imposed the issue of drug resistant pathogens against traditionally used synthetic chemical fungicides. To combat this issue several in vitro and in vivo research reports have been generated on post-harvest treatment using plant extracts and essential oils to control fungal spoilage and thereby enhancing the self-life of fruits and vegetables. Plant based antifungal components have a target specific effect and are bio-degradable in nature. Thus they are best alternative to these hazardous synthetic chemicals. Biochemically antifungal principles can disrupt the membrane, causing cell leakage, cytoplasmic evacuation and loss of proton motive force (proton gradient including the membrane potential) and thereby results in the fungal growth inhibition. In the present study, essential oils from four Indian plants namely Cymbopogon citrates, Eucalyptus globules, Gaultheria procumbens and Syzygium aromaticum were used to find their potential antifungal activity against eleven important crop destroying fungal strains.