Waarom koos je gezondheid als onderwerp voor je nieuwe kookboek?
“Onze gezondheid is het kostbaarste wat we hebben, maar de wereld om ons heen is nog nooit zo ongezond geweest als vandaag. We worden omringd door een overvloed aan ongezonde keuzes. We hoeven het heus niet altijd goed te doen, maar vaker gezonde voedingskeuzes maken kan echt een verschil maken in je leven. In de loop der jaren heb ik zelf heel wat waardevolle tips rond gezond eten verzameld. Die wil ik nu delen om zoveel mogelijk mensen te helpen. Als je denkt dat je gezonder kan leven maar niet weet waar je moet beginnen, dan is dit boek voor jou.”
Kan voedsel je leven echt veranderen?
“Voeding kan een enorm verschil maken in je leven. Wat je eet, heeft invloed op hoe je je voelt, hoe je eruitziet, hoe je bent, zelfs hoe goed je hersenen werken! Elk ingrediënt, hoe klein ook, zit vol met geweldige stoffen die je lichaam elke dag helpen om goed te functioneren.”
Hoe komt het dat mensen het vaak moeilijk vinden om gezond te eten?
“Velen van ons maken wel goede voornemens om gezonder te eten, maar keer op keer wint dan toch het gemak. Ik wil met mijn boek bewijzen dat goede voeding eenvoudig en haalbaar kan zijn. Sterker nog: mijn recepten zijn vaak sneller, goedkoper, gezonder én lekkerder dan afhaalmaaltijden.”
“Als je denkt dat je gezonder kan leven maar niet weet waar je moet beginnen, dan is dit boek voor jou” —Jamie Oliver
Bijna iedereen heeft vandaag een druk leven. Heb je tips om gezond eten daar toch in te doen passen?
“Handige, snelle ingrediënten zijn je beste vrienden. Denk aan zakjes gemengde diepvriesgroenten, groenten uit blik, bonen, peulvruchten…. Het zijn allemaal snelle manieren om je dagelijkse aantal porties groenten en fruit de hoogte in te jagen. Probeer af en toe ook te koken voor meerdere dagen, zodat je diepvries vol zit met gezonde keuzes voor drukke weekavonden.”
Als mensen maar één ding uit je nieuwe boek onthouden, wat moet dat dan zijn?
“Als ik mijn lezers kan meegeven hoe ze aan zeven porties fruit en groenten per dag kunnen geraken, ben ik al heel blij. Maar ik wil ook graag duidelijk maken dat gezonder eten een verandering in levensstijl is en geen tijdelijke dieetrage. Het zijn de kleine veranderingen die een groot verschil maken: gezonde gewoontes die een leven lang meegaan en je leven zoveel rijker en beter maken.”
Jamie Oliver
De Britse chef-kok Jamie Oliver (°1975) brak eind jaren 90 door met zijn tv-programma ‘The Naked Chef’. Hij maakte nadien nog talloze succesvolle programma’s voor de BBC en verkocht wereldwijd al meer dan 48 miljoen kookboeken
© Paul Stuart