
Wist je dat ongeveer 1 op de 10 mensen last heeft van PDS of ‘prikkelbaredarmsyndroom’? Het is maar één van de vele interessante feiten uit ‘Prikkelbare darmen verlichten’, het nieuwe e-book van topdokter Danny De Looze.
Hoe herken je PDS precies?
“Het belangrijkste symptoom van PDS is een vervelende buikpijn, die vaak opkomt na de maaltijd en meestal betert nadat je naar het toilet bent gegaan. De pijn wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid aan de darmen - en meer specifiek voor de oprekking van de darmen. De pijnklachten kunnen gepaard gaan met winderigheid, constipatie of net diarree. Een stresskakje, dat overkomt iedereen weleens. We spreken pas van PDS als je vaker last hebt van buikpijn en andere stoelgangklachten.”
“Vroeger kregen patiënten vaak te horen dat de pijn tussen hun oren zat. Gelukkig wordt PDS vandaag wel ernstig genomen” — Danny De Looze
Zit het aantal mensen dat last heeft van PDS in de lift?
“Nee, dat lijkt misschien zo, maar eigenlijk blijven de cijfers al jarenlang constant. De aandoening krijgt vandaag natuurlijk veel meer aandacht in de media. Ook aan medische zijde wordt PDS tegenwoordig veel ernstiger genomen, gelukkig maar. Vroeger kregen patiënten vaak te horen dat hun klachten onbehandelbaar waren. Of erger nog, dat de pijn gewoon tussen hun oren zat. Ondertussen weten we dat de klachten van PDS helemaal niet ingebeeld zijn.”
PDS valt dus wel degelijk te behandelen?
“Ja, zo’n 75% van de patiënten kunnen we vandaag van hun klachten afhelpen. De behandeling is wat we noemen ‘symptomatisch’: we kunnen wel de symptomen wegnemen, maar niet de oorzaak, want die kennen we niet. De meeste patiënten met PDS helpen we door hun voedingsgewoonten aan te passen. Dan hebben we het natuurlijk over het befaamde FODMAP-dieet. Daarbij zoeken we samen naar een beter evenwicht in de voedingsmiddelen die de darm gaan oprekken, zoals fruit en groenten. Zo’n aangepast dieet maakt vaak al een wereld van verschil.”