• Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
  • Ruim aanbod met 7 miljoen producten
  • Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
  • Ruim aanbod met 7 miljoen producten
  1. Jeroen Meus: "Ik ben zot van de feestdagen."

Jeroen Meus: "Ik ben zot van de feestdagen"

Overal waar je kijkt, zie je Jeroen Meus. Naast talloze kookprogramma’s op tv, maakte hij in 2019 ook zijn debuut als presentator. Hoe sluit Jeroen dit jaar af?

Je brengt voor 2020 een scheurkalender met 366 recepten uit. Waar haal je al die inspiratie vandaan?

“Van overal. Als ik bij vrienden ga eten, als ik op vakantie ben (ik reis graag en veel) … Mijn antennes staan altijd aan. Als ik weer thuis ben, ga ik aan de slag en maak ik er een eigen versie van. Ik maak nooit iets exact na. Ik ben geen kopieermachine.”

De scheurkalender lijkt me een ideaal geschenk. Wat doe je zelf graag cadeau?

“Scheurkalenders (lacht). Serieus, ik doe heel graag boeken cadeau, en toffe keukenproducten. Goeie olijfolie, goeie balsamicoazijn, noem maar op. Ik ben iemand die graag cadeaus koopt en ik probeer dat ook altijd heel persoonlijk te maken. Welk cadeau past bij wie? Dat kan heel uiteenlopend zijn. Soms geef ik zelfs een mand groenten uit mijn moestuin, aan mensen die dat appreciëren. Wat ik nooit doe, is een cadeaubon geven. Dat vind ik te onpersoonlijk.”

En wat staat er nog op jouw verlanglijstje?

“Ik krijg heel graag literaire boeken cadeau. Als familie of vrienden aan mijn vrouw vragen wat ik als cadeau wil, is haar antwoord altijd: ‘Koop uw lievelingsboek voor Jeroen’. Ik vind het inderdaad heerlijk om boeken te lezen die ik van anderen krijg. Want door te lezen wat iemand anders goed vindt, leer ik mijn vrienden kennen. En wat dit jaar zeker nog op mijn verlanglijstje staat, is het nieuwe boek van Sergio Herman, ‘Sobremesa. Dat mogen ze me zeker cadeau doen. Ik koop trouwens het hele jaar door boeken van bekende chefs.”

De feestdagen komen eraan. Hoe ziet jouw ideale eindejaarsmenu eruit?

“Voor mij is het menu ondergeschikt aan de sfeer en de gezelligheid. Ik ga daar voluit voor. En dat begint met uitgebreid aperitieven. Daar horen veel verschillende toffe hapjes bij, maar nooit vergezocht. Die aperohapjes zijn eigenlijk het voorgerecht.

Ik mix heel klassieke dingen met wat meer trendy gerechtjes. Na dat uitgebreide aperitief, ga ik voor een heel uitgebreid hoofdgerecht. Vaak gevogelte, bijvoorbeeld fazant. En daar dan veel verschillende groentebereidingen bij. De tafel hoort vol te staan! Het dessert koop ik bij mijn favoriete patissier. Het feest begint voor mij op het moment dat ik alle ingrediënten ga kopen. Ik ben een heel ongeduldig iemand, maar aanschuiven bij mijn beenhouwer vind ik het tofste wat er is. Ik kom dan helemaal tot rust. Ik maak ook nooit menu’s op voorhand. Ik kijk wat er te koop is en pas dan begin ik een menu samen te stellen.”

Vul aan. De feestdagen, dat is voor mij …

“Absolute gezelligheid. Ik ben zot van de feestdagen. Kerstmis associeer ik met familie, Nieuwjaar met vrienden. Ik kijk er nu al naar uit, iedereen rond de tafel en ongegeneerd genieten!”

Biografie

Jeroen Meus, 41 jaar

  • Bekend van ‘Dagelijkse kost’, ‘Plat Préféré’ en ‘Met Meus en vork’.
  • Presenteert sinds 2019 ook ‘Twee tot de zesde macht’.
  • Schreef ondertussen al 15 kookboeken.