• Gratis levering vanaf € 20
 • Altijd een winkel in je buurt
 • Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
 • Ruim aanbod met 12 miljoen producten
 • Winkels
 • Verlanglijstje
 • Winkelmandje
 1. Home
 2. Wim Lybaert: "Boeken voeden de fantasie."

En of Wim Lybaert een boekenliefhebber is. Overal in zijn bureau liggen boeken. Hij wordt er letterlijk door omringd. Wij spraken met hem over zijn koesterboeken.

Ben je altijd al zo’n lezer geweest?

“Ja, altijd al. Vanaf het moment dat ik zakgeld kreeg, kocht ik boeken. Zelden strips. De enige strips die ik las, waren die van Asterix & Obelix, omdat die een goed evenwicht hadden tussen geschiedenis en humor. Op mijn 12 jaar kocht ik ‘De oorsprong der soorten’ van Charles Darwin. Beetje vreemd voor zo’n jong manneke, maar ik heb dat exemplaar nog steeds. Al is de collectie boeken over en van Darwin ondertussen wel uitgebreid.”

Je voorkeur gaat dus uit naar non-fictie?

“Klopt. Als ik een fictieboek krijg, lees ik dat wel. Maar dan bewaar ik het voor op reis, als ik echt uren aan een stuk kan lezen en me helemaal in het verhaal kan onderdompelen. Met het ouder worden is die concentratie er niet echt op verbeterd (lacht). Vandaar mijn voorkeur voor non-fictie en verzamelwerken. Er zitten veel natuurboeken in mijn collectie, maar dat zal je niet verbazen. Ik gebruik nog altijd mijn ‘Petersons vogelgids’ van Roger Peterson die ik kocht in 1982. Heerlijk om de vogels die je ziet te herkennen. Ook ‘Hetverborgen leven van bomen’ van Peter Wohlleben is een van mijn favorieten. Een boek dat iedereen zou moeten lezen! Het boek legt de werking van een bos uit, maar dan in mensentaal, het leest als een roman. Wanneer ik nu door een bos loop, heb ik niet enkel aandacht voor de dieren, maar ook voor de bomen. Dat is voor mij het tofste aan boeken: ze geven je een andere kijk op de wereld. Ze voeden de fantasie van de mensen. Qua verzamelwerken is ‘Odes’ van David Van Reybrouck een aanrader. Het werk bundelt zijn stukjes die verschenen zijn in De Correspondent. Zo is er een ode aan de lente, een ode aan het liften … Het zijn teksten die je doen nadenken over het leven. Dat soort boeken zijn mijn absolute favorieten: boeken die je inspireren en je even laten stilstaan.”

Het is dus niet toevallig dat je dat ook probeert met de Columbus?

“Eigenlijk niet nee. Het nieuwe boek van Laurens en mij wil andere mensen ook leren columbussen. Even de ratrace verlaten. Het is geen letterlijk relaas van de trips, het boek staat echt apart. We reiken zeven wegwijzers aan om mensen het evenwicht te leren vinden tussen denken en doen. Een beetje filosofisch, maar ook met de nodige humor. Een ideaal boek om op vakantie te lezen, wanneer je tijd hebt om even stil te staan bij je eigen leven.”

Biografie

WIM LYBAERT (1968)

 • Startte zijn carrière bij Focus TV en maakte nadien de overstap naar Woestijnvis. Samen met Arnout Hauben stapte hij naar Santiago de Compostela in ‘Man bijt hond’.
 • Richtte in 2015 samen met Laurens Verbeke zijn eigen productiehuis, Liefhebbers, op.
 • Is vooral bekend als moestuinliefhebber door de rubriek ‘De vierkante eter’ in ‘1000 zonnen’ en het programma ‘Het goeie leven’.
 • Werd een echte publiekslieveling door zijn programma ‘De Columbus’, waarin hij BV’s meeneemt voor een roadtrip in zijn omgebouwde bus, de Columbus.

Foto: © BelgaImage

 De favoriete boeken van Wim Lybaert

 Ook geschreven door Wim Lybaert