• Afhalen na 2 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  • Afhalen na 2 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  1. Arundhati Roy

Arundhati Roy

Suzanna Arundhati Roy (Shillong, Meghalaya, 24 november 1961) is een Indiaas (Engelstalig) schrijfster en politiek activiste.

Arundhati Roy is de dochter van een Syrisch-christelijke moeder en een hindoe-vader, eigenaar van een theeplantage. Haar jeugd bracht ze door in Aymanam. Toen ze 16 was ging ze naar Delhi en startte met een studie aan de Delhi School of Architecture; daar leerde ze ook haar eerste man kennen. In 1984 ontmoette ze haar tweede man, de filmmaker Pradeep Kishen. Hij introduceerde haar in de filmwereld. Ze speelde eerst enkele kleinere rollen en begon later ook draaiboeken te schrijven (In Which Annie Gives it Those Ones, Electric Moon en de televisieserie Banyan Tree). 

The God of Small Things 

In 1992 begon Arundhati Roy te werken aan haar eerste roman, The God of Small Things (Nederlands: De God van Kleine Dingen), uiteindelijk gepubliceerd in 1997. De semi-biografische roman vertelt het verhaal van een tweeling die door een dramatisch voorval als jonge kinderen van elkaar gescheiden worden en elkaar na 23 jaar terugzien. Ze blikken vervolgens terug op de voorbije periode van 30 jaar, een spoor dat voortdurend verlaten wordt voor allerlei kleinere, verhelderende uitstapjes. Het boek raakt aan typisch Indiase thema’s als het kastensysteem, de rol van de vrouw, het leven van Syrische christenen in Kerala en de rol van de communistische partij aldaar, mede waardoor het in India veel wrevel opriep. Internationaal werd het boek echter hoog geprezen en werd in 1997 onderscheiden met de Booker Prize. 

Politiek activisme 

Na het succes van The God of Small Things wendde Arundhati Roy haar bekendheid bewust aan in politiek activisme en schreef ze eigenlijk alleen nog non-fictie. Daarbij richtte ze zich op een veelheid aan thema’s: ze is antiglobaliste, ze voerde campagne tegen het Indiase Narmada Dam-project, ze bekritiseert de rol van de Verenigde Staten in Afghanistan, het “staatsterrorisme” van Israël en het nucleaire programma van India, verklaarde de Aanslagen in Bombay van november 2008 vanuit de armoede in grote delen van India, verweet de Indiase regering dat ze genocide door de Tamils op Sri Lanka stimuleerde, voerde actie tegen de kap van het tropisch regenwoud, enzovoort. 

In 2002 werd Arundhati Roy in New Delhi inzake de Narmada-dam-kwestie juridisch veroordeeld wegens minachting van het gerecht. In 2004 kreeg ze de Sydney Peace Prize toegekend vanwege de geweldloosheid van haar activisme.

Bron: Wikipedia

Meer over Arundhati Roy

Resultaten voor "Arundhati Roy"

74 resultaten

Filteren
24 van 74 resultaten getoond